Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » COLECŢIA DE STANDARDE ŞI GHIDURI ISO/CEI PENTRU LABORATOARELE ŞI ORGANISMELE DE INSPECŢIE ESTE DISPONIBILĂ PE CD

COLECŢIA DE STANDARDE ŞI GHIDURI ISO/CEI PENTRU LABORATOARELE ŞI ORGANISMELE DE INSPECŢIE ESTE DISPONIBILĂ PE CD

Anunțuri

Colecţia de standarde şi ghiduri ISO/CEI care interesează laboratoarele de încercări şi organismele de inspecţie este acum disponibilă pe CD.

Încercările, activitate de evaluare a conformităţii de importanţă majoră, servesc şi ca bază pentru alte procese de evaluare a conformităţii, cum ar fi certificarea şi inspecţia produselor. Evaluarea conformităţii este procesul utilizat pentru a demonstra că produsele, serviciile, sistemele de management, personalul şi organizaţiile satisfac cerinţele specificate.

Secretarul general al ISO, Robert Steele, a afirmat: „Standardele şi activităţile asociate de evaluare a conformităţii au, potrivit estimărilor, un impact asupra a 80% din comerţul mondial de mărfuri, fapt care oferă o idee cu privire la forţa standardelor şi ghidurilor privind evaluarea conformităţii, elaborate de ISO şi de partenerul său, Comisia Electrotehnică Internaţională”.

Colecţia ISO/CEI: Evaluarea conformităţii. Laboratoarele şi organismele de inspecţie, conţine zece standarde şi ghiduri (plus o rectificare tehnică). Printre aceste standarde figurează standardul ISO/CEI 17025:2005, Cerinţe generale pentru competenţa laboratoarelor de încercări şi etalonări, care specifică cerinţele generale care trebuie satisfăcute de către laboratoare pentru a-şi demonstra competenţa de a efectua încercări, etalonări şi eşantionări. Există în lume 40 000 de laboratoare acreditate în conformitate cu standardul ISO/CEI 17025.

Organismele de inspecţie examinează o gamă foarte largă de produse, procese, instalaţii şi numeroase uzine, obiectivul general fiind acela de a reduce riscurile pe care le poate prezenta, pentru cumpărător şi consumator, elementul supus inspecţiei. Dat fiind faptul că numeroase laboratoare asigură şi activităţi de inspecţie, standardul ISO/CEI 17020:1998, Criterii generale pentru funcţionarea diferitelor tipuri de organisme care efectuează activităţi de inspecţie, figurează şi el pe CD.

Utilizarea standardelor şi a ghidurilor ISO/CEI referitoare la procesele de evaluare a conformităţii permite armonizarea metodelor bazate pe bunele practici în întreaga lume. Comerţul internaţional, precum şi cel naţional, este astfel facilitat, cumpărătorul dispunând de o asigurare cu privire la conformitatea produsului sau serviciului pe care îl achiziţionează. Standardele şi ghidurile reunite în noua colecţie ISO/CEI elaborate de către ISO/CASCO, care este comitetul ISO ce are sarcina de a elabora orientări politice pentru evaluarea conformităţii.

Colecţia ISO/CEI Evaluarea conformităţii. Laboratoare şi organisme de inspecţie pe CD, în ediţie bilingvă (engleză, franceză), poate fi achiziţionată de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

Asociaţia de Standardizare din România – organismul naţional de standardizare – a adoptat standardele menţionate în acest articol după cum urmează:

SR EN ISO/CEI 17025:2005, Cerinţe generale pentru competenţa laboratoarelor de încercări şi etalonări;

SR EN ISO/CEI 17020:2005, Criterii generale pentru funcţionarea diferitelor tipuri de organisme care efectuează inspecţii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: