Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » STANDARDELE ISO SPRIJINĂ OBIECTIVELE ZILEI MONDIALE A MEDIULUI 2009

STANDARDELE ISO SPRIJINĂ OBIECTIVELE ZILEI MONDIALE A MEDIULUI 2009

Anunțuri

Standardele ISO propun instrumente pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor specifice Zilei Mondiale a Mediului (sărbătorită pe 5 iunie), a cărei temă a fost lupta contra schimbării climei. În totalitatea sa, oferta ISO cuprinde sute de standarde referitoare la mediu, care sprijină obiectivele Zilei mondiale a mediului, coordonată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu, partener în procesul de elaborare a numeroase standarde.

După cum relevă secretarul general al ISO, Rob Steele, „ISO a elaborat peste 500 de standarde internaţionale legate direct de tematici de mediu şi numeroase alte standarde care pot ajuta la reducerea impacturilor de mediu. Aceste standarde, care oferă întreprinderilor, guvernelor şi societăţii în ansamblu o gamă întreagă de instrumente practice pentru a aborda provocări de mediu, acoperă o largă paletă de subiecte care se întind de la metode de luare de probe, încercări şi analiză, la domenii noi precum reciclarea navelor, trecând prin managementul de mediu şi aspectele de mediu ale proiectării produselor”.

Printre standardele ISO legate direct de schimbarea climei, ISO 14067, în curs de elaborare, tratează măsurarea amprentei de carbon a produselor. Acest standard va veni să completeze standardele ISO 14064 şi ISO 14065 deja publicate, care oferă un cadru aprobat pe plan internaţional pentru a măsura emisiile de gaze cu efect de seră, a verifica declaraţiile de emisii şi a acredita organismele care desfăşoară acest tip de activităţi.

Standardele ISO propun instrumente concrete pentru abordarea problemei unei schimbări climatice la patru niveluri:

1. Supravegherea schimbării climei

Comitetul tehnic ISO/TC 211 elaborează standarde referitoare la informarea geografică şi geomatică. ISO colaborează, de asemenea, cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), precum şi cu Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) pentru a elabora alte standarde pentru măsurarea variabilelor esenţiale care se referă la climă, permiţând caracterizarea efectelor schimbării climei.

2. Cuantificarea emisiilor de gaze cu efect de seră şi comunicarea cu privire la impacturile de mediu

Standardul ISO 14064 apare de acum înainte ca referenţialul internaţional pe care se bazează programele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum şi programele de schimb de drepturi de emitere.

ISO a elaborat standarde pentru a se asigura bunele practici în stabilirea declaraţiilor şi comunicărilor de mediu. Este vorba mai ales de ISO 14020 (etichete şi declaraţii de mediu), de ISO 14063 (comunicare de mediu) şi de ISO 21930 (declaraţie de mediu a produselor de construcţii).

3. Promovarea bunelor practici de management şi de proiectare pentru mediu

Standardele din familia ISO 14000, referitoare la managementul de mediu, elaborate de comitetul tehnic ISO/TC 207, sunt stabilite ca referenţiale mondiale pentru bunele practici în acest domeniu.

Standardul ISO 14001, care furnizează cerinţele pentru sistemele de management de mediu, contribuie la obiectivele oricărui organism care caută să îşi desfăşoare activitatea în condiţiile unui mediu durabil. La sfârşitul lui 2007, peste 154 000 de certificate de conformitate cu standardul ISO 14001 fuseseră acordate unor organisme şi întreprinderi din domeniul privat şi public, în peste 148 de state.

Familia ISO 14000 cuprinde instrumente de sprijin pentru managementul de mediu şi proiectarea produselor şi serviciilor care respectă mediul, mai ales ISO 14004 (linii directoare pentru sisteme de management de mediu), ISO 14040 (analiza ciclului de viaţă) şi Ghidul ISO 64 (probleme de mediu în standardele de produs).

4. Deschiderea de pieţe mondiale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi schimburile de emisii, precum şi pentru tehnologiile de eficacitate energetică

Standardele internaţionale pot aduce contribuţii esenţiale la realizarea potenţialului de măsuri de eficacitate energetică, bazate pe tehnologiile şi bunele practici existente, precum şi pentru difuzarea tehnologiilor inovatoare – în mod deosebit în domeniul energiilor regenerabile şi al celor fără amprentă de carbon.

În cazul tehnologiilor inovatoare, standardele permit reducerea termenului de introducere pe piaţă a produselor şi serviciilor bazate pe aceste tehnologii, crearea unui interes mondial şi dezvoltarea unei mase critice de elemente de sprijin pentru asigurarea reuşitei economice a acestor tehnologii.

ISO a elaborat deja standarde care au un impact asupra schimbării climei pentru domenii precum: proiectarea mediului construit, eficacitatea energetică a clădirilor şi durabilitatea în construcţii, sistemele inteligente de transport, energia solară, energia nucleară şi tehnologiile hidrogenului.

Poziţia activă a ISO cu privire la problemele energiei şi schimbării climei s-a tradus prin lansarea lucrărilor ISO cu privire la sistemele de management al energiei (viitorul standard 50001) şi examinarea de noi posibilităţi în domeniul eficacităţii energetice şi al energiilor regenerabile.

  • ISO şi partenerii săi – Comisia Electrotehnică Internaţională (CEI) şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT) pun accentul în acest an pe contribuţiile lor la schimbarea climei în cadrul Zilei Mondiale a Standardizării, de pe 14 octombrie, a cărei temă este: „Să acţionăm asupra schimbării climei cu ajutorul standardelor”.
  • În martie 2009, ISO a organizat la Paris, împreună cu Agenţia Internaţională a energiei (AIE) şi cu CEI un workshop cu tema: „Standardele internaţionale pentru promovarea eficacităţii energetice şi reducerea emisiilor de carbon”.

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1230/2009

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: