Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Informatii generale » CERTIFICARE CU SAU FĂRĂ STANDARD?

CERTIFICARE CU SAU FĂRĂ STANDARD?

Anunțuri

Tatiana Axentuţă

Jurist – Administrator drepturi de autor şi drepturi conexe

ASRO

În contextul european certificarea a devenit aproape o condiţie obligatorie pentru orice firmă românească, o garantare a calităţii produselor sau serviciilor oferite de firma respectivă. Astfel din ce în ce mai multe firme îşi certifică sistemul de management al calităţii (ISO 9001), sistemul de management al mediului (ISO 14001), sistemul de management pentru laboratoarele de încercări (ISO 17025), sistemul de management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale (OHSAS 18001), sistemul de management al siguranţei alimentului (ISO 22000), sistemul de management pentru securitatea informaţiei (ISO 27001) şi sistemul de management al responsabilităţii sociale (SA 8000).

Etapele procesului de certificare – evaluarea sistemului actual de desfăşurare a activităţii, proiectarea sistemului, instruirea managementului, întocmirea documentaţiei, implementarea sistemului – urmăresc standardul în baza căruia firma respectivă doreşte să se certifice. Din această cauză achiziţionarea standardului este o condiţie sine-quanon – obligatoriu, deoarece, înainte de cerificare, firma trebuie să aibă implementat un sistem de management, sistem care poate fi realizat tot în baza standardului.

schema certificare

Ce se întâmplă cu firmele care nu au un sistem de management implementat? În principiu toate firmele au un sistem de management implementat (în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară), deoarece acest sistem priveşte în primul rând sistemul de organizare şi funcţionare a firmei, sistem care o ajută să ofere produse sau servicii de calitate. Însă în momentul în care vorbim de certificare, standardul nu trebuie să lipsească din documentaţia de certificare, fiind o condiţie care, dacă nu este îndeplinită, constituie o neconformitate majoră (motiv pentru care nu este acordată certificarea).

Achiziţionarea legală a standardului se poate face doar de la Organismul Naţional de Standardizare – Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) – aşa cum este reglementat de OG 39/1998, cu modificări, şi care priveşte activitatea de standardizare.

Lipsa unui sistem de management certificat, care a fost doar implementat, nu ajută firmele care doresc să participe la licitaţiile publice sau să acceseze fonduri structurale, deoarece în cele mai multe cazuri existenţa certificării sistemului de management este o condiţie obligatorie care trebuie îndeplinită cumulativ cu alte condiţii.

LIMBA ÎN CARE SE REALIZEAZĂ CERTIFICAREA

Din ce în ce mai multe multinaţionale au intrat pe piaţa din România. Acest lucru a făcut ca multe din actele, documentele pe care acestea le realizează în cadrul activităţilor de zi cu zi să fie realizate în altă limbă decât limba română. Şi atunci se pune întrebarea? Multinaţionalele îşi fac certificarea în limba pe care o folosesc intern sau în limba română? Multe dintre multinaţionale au certificate sistemele de management, dar foarte puţine figurează în bazele de date ale ASRO ca achiziţionând în prealabil standardul respectiv. În cazul în care certificarea s-a făcut în altă limbă decât româna, se poate presupune ca a fost achiziţionat standardul respectiv de la organismul care l-a emis. Dar în situaţia în care sistemul de management a fost certificat în limba română, achiziţionarea standardului de la ASRO este obligatorie.

În privinţa limbii în care s-a realizat certificarea sistemului de management mai intervine şi un alt aspect – în cazul în care s-a făcut după un standard care nu a fost tradus în limba română, dar a fost adoptat ca standard naţional –  înseamnă ca tot personalul cunoaşte limba respectiva, de la portar şi până la directorul general.

Societatea de azi suferă schimbări rapide şi din această cauză procesului de adoptare de noi standarde europene s-a accelerat, astfel încât adoptarea lor ca standarde naţionale prin metoda traducerii este mai dificilă. Din această cauză, de cele mai multe ori, standardele sunt adoptate prin filă de confirmare sau anunţ păstrând conţinutul în limba în care au fost adoptate ca standarde europene. Însă Organismul Naţional de Standardizare – ASRO – este singurul în măsură să ofere o traducere oficială a standardelor europene şi internaţionale dispune de un serviciu de traduceri care face astfel posibilă utilizarea în limba română a standardelor europene şi internaţionale.

Anunțuri

24 de comentarii

 1. cristi spune:

  buna ziua,
  vreau si eu sa stiu daca exista un standard (la nivel national sau european) care reglementeaza distrugerea fizica a HDD.

 2. Cristi spune:

  Buna ziua, am si eu o intrebare:
  vreau sa achizitionez distrugatoare de documente si am vazut ca exista un standard international DIN 66399 pe care distrugatoarele trebuie sa-l respecte.
  Exista standarde reglementate de dumneavoastra?
  Este specificat in lege ca trebuie sa tinem seama de aceste standarde?
  Si daca exista si sunt obligatorii cum fac rost de ele si cat coasta daca e cazul?
  Va multumesc frumos

  • ASRO spune:

   Buna ziua,
   Multumim pentru interesul dvs. Din pacate, la nivel national nu exista un standard care sa stabileasca cerinte pentru astfel de aparate. Nu a fost identificat de noi nici la nivel european (elaborat de catre organizatiile CEN sau CENELEC). Exista standardul german DIN 66399- pe care il mentionati, din anul 2012. Dupa cum stiti – Standardele au un caracter voluntar, ele nu sunt obligatorii.
   Standardul DIN poate fi achizitionat de la ASRO, printr-o comanda la vanzari@asro.ro.

 3. GetBeGet spune:

  Joseph Martinez Customer Services ISO:
  ISO standards are voluntary. ISO is a non-governmental organization and it has no power to enforce the implementation of the standards it develops. A number of ISO standards – mainly those concerned with health, safety or the environment – have been adopted in some countries as part of their regulatory framework, or are referred to in legislation for which they serve as the technical basis. However, such adoptions are decisions by the regulatory authorities or governments of the countries concerned. ISO itself does not regulate or legislate. Although voluntary, ISO standards may become a market requirement, as has happened in the case of ISO 9000 quality management systems, or ISO freight container dimensions.

 4. GetBeGet spune:

  INDUCETI CITITORII IN EROARE. Potrivit dlui Joseph Martinez, Customer Services ISO la capitolul FAQs
  Are ISO standards mandatory?
  ISO standards are VOLUNTARY. ISO is a non-governmental organization and it has no power to enforce the implementation of the standards it develops. A number of ISO standards – mainly those concerned with health, safety or the environment – have been adopted in some countries as part of their regulatory framework, or are referred to in legislation for which they serve as the technical basis. However, such adoptions are decisions by the regulatory authorities or governments of the countries concerned. ISO itself DOES NOT REGULATE OR LEGISLATE. Although voluntary, ISO standards may become a market requirement, as has happened in the case of ISO 9000 quality management systems, or ISO freight container dimensions.

 5. Iacob Alina spune:

  Buna ziua,
  as dori sa stiu carui standard european trebuie sa ne supunem pentru fabricarea de plasa armata din fibra de sticla , respectiv ce sistem de certificare trebuie avut.
  Va multumesc

 6. Ana spune:

  Intr-un caiet de sarcini pot fi cerute certificari care nu sunt acredtate de RENAR?

 7. ene spune:

  As dori sa stiu dupa ce standard se acrediteaza un organism de certificare in Romania.
  va multumesc!

  • ASRO spune:

   Organismele de certificare au nevoie de mai multe standarde, in functie de zona pe care o vor certifica
   – SR EN ISO/CEI 17021:2007 – pentru certificare sisteme de management
   – SR EN ISO/CEI 17024:2004 – pentru certificare persoane,
   – SR EN ISO/CEI 17025:2005 – pentru certificare laboratoare de incercari si etalonari,
   – SR EN 45011:2001 – pentru certificarea produselor Acestea sunt doar standardele de baza, in functie de domeniul economic ales pentru certificare mai sunt necesare multe alte standarde.
   Oricum din colectia unui organism de certificare nu trebuie sa lipseasca standardele din familia ISO 9000 , ISO 10000, ISO 14000 si OHSAS. Daca mai doriti informatii suplimentare va rugam sa ma contactati la: speranta.stomff@asro.ro.

   dr. ing. Speranta Stomff
   Redactor sef
   ASRO

 8. dumitru alin spune:

  daca ma certifica un organism fara acreditare, care sunt riscurile mele ca firma certificata?

 9. dumitru alin spune:

  autoritatea contractanta poate cere in cadrul unei licitatii ca solicitantantii sa fie certificati de catre un organism acreditat national , international sau fara acreditare?

  • ASRO spune:

   1) Nu exista nici o obligatie legala ca un organism de certificare sa fie acreditat.
   2) Autoritatea contractanta poate pune orice conditii in anumite limite stabilite de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achzitiilor Publice – ANRMAP http://www.anrmap.ro

   Pentru mai multe detalii puteti sa o contactati pe doamna Mihaela Moescu, Manager OC – SMC la adresa mihaela.moescu@asro.ro

 10. simona iuga spune:

  Buna ziua si multumesc pt.raspunsul primit.Am urmatoarea nelamurire si va rog sa -mi spuneti parerea d-voastra.Am participat la o licitatie cu faza finala electronica,am primit procesul verbal incheiat la data deschiderii ofertelor si au fost cerute unele clarificari pe care le-am transmis in timpul specificat.Deja se desfasoara licitatia electronica iar noi nu am primit nici cum si de ce nu participam,nici ca am fost descalificati dintr-un motiv anume.In aceasta situatie cum pot depune contestatie si pentru ce motive?Nu trebuia sa ni se comunice unele aspecte si dupa ce toti ofertantii au luat la cunostinta sa se initieze licitatia electronica?Multumesc mult de tot.

  • ASRO spune:

   Buna ziua. Nu va pot oferi informatii privind modul de formulare / solutionare a contestatiilor sau de desfasurare efectiva a unei licitatii publice, deoarece nu sunt specialist in achizitii publice. Puteti sa va adresati la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achzitiilor Publice – ANRMAP http://www.anrmap.ro sau la Consiliul National de Solutionare a Consulatiilor pentru indrumari in acest sens http://www.cnsc.ro.

   Tatiana-Irina Axentuţă
   Jurist – Administrator drepturi de autor şi drepturi conexe

 11. Elena spune:

  Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo precizare (comunicate, ISO etc) referitoare la termenul de implementare a SR GHID/CEI 99:2010 sau a ISO/CEI GUIDE 99:2007 , eventual referitoare la perioada de tranzitie de la SR 13251:96 la SR GHID/CEI 99:2010 si in ce consta aceasta precizare.
  Multumesc

 12. simona iuga spune:

  Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca,o autoritate contractanta,are dreptul sa ceara la o licitatie publica,specificatii tehnice aferente unei firme?(probabil unui standard de firma).Va multumesc foarte mult.

  • ASRO spune:

   Buna ziua.
   O autoritate contractanta poate solicita in caietul de sarcini ca un anumit produs pe care doreste sa il achizitioneze sa indeplineasca anumite standarde, iar ofertantul trebuie sa demonstreze, prin actele pe care le depune la dosar, ca indeplineste conditiile respective. In cazul in care se solicita informatii ce privesc metoda de realizare/specificatii tehnice ale produsului care intra sub incidenta know-how-ului , informatiile respective sunt protejate prin lege si fac parte din secretul de fabricatie.
   Sper ca acest raspuns v-a oferit informatiile de care aveati nevoie.
   O zi buna!
   Tatiana-Irina Axentuţă
   Jurist – Administrator drepturi de autor şi drepturi conexe

 13. rotaru alina spune:

  buna ziua,
  as dori sa stiu care este standardul privind asigurarea calitatii si securitatii in munca.
  multumesc

  • ASRO spune:

   Bună ziua.
   Întrebarea dvs. trebuie împărţită în două teme:
   – Problematica asigurării calităţii a fost abordată în standardele din seria 9000, Sisteme de management al calităţii,
   – Securitatea în muncă a fost abordată în două standarde: SR OHSAS 18001: 2008 şi SR OHSAS 18002:2009.
   Pentru mai multe detalii o puteţi contacta pe doamna Speranţa Stomff la adresa speranta.stomff@asro.ro

   Cu stimă,
   Razvan Bucur

 14. ghibu dana spune:

  as dori sa stiu care este standardul armonizat pentru fabricarea ambalajelor din mase plastice- dopuri – respectiv ce sistem de certificare trebuie avut.
  va multumesc

  • ASRO spune:

   Lista standardelor române aplicabile în momentul de faţă referitoare la caracterul biodegradabil al materialelor este următoarea:
   1. SR EN 13193:2003 Ambalaje. Ambalaje şi mediu. Terminologie
   2. SR EN 13427:2005 Ambalaje. Cerinţe referitoare la utilizarea standardelor în domeniul ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje
   3. SR EN 13432:2002 Ambalaje. Cerinţe referitoare la ambalajele valorificabile prin formarea compostului şi biodegradare. Program de încercare şi criterii de evaluare a acceptării finale a ambalajelor
   4. SR EN ISO 14851:2005 Determinarea biodegradabilităţii aerobe finale, în mediu apos, a materialelor plastice. Metoda prin măsurarea consumului de oxigen într-un respirometru închis
   5. SR EN ISO 14852:2005 Determinarea biodegradabilităţii aerobe finale, în mediu apos, a materialelor plastice. Metoda prin analiza dioxidului de carbon degajat
   6. SR EN ISO 14855-1:2008 Determinarea biodegradabilităţii aerobe finale a materialelor plastice în condiţii controlate de compostaj. Metoda prin analiza dioxidului de carbon degajat. Partea 1 : Metodă generală
   7. SR EN ISO 17556:2005 Materiale plastice. Determinarea biodegradabilităţii aerobe finale în sol prin măsurarea consumului de oxigen într-un respirometru sau a cantităţii de dioxid de carbon degajate
   8. SR EN ISO 20200:2006 Materiale plastice. Determinarea gradului de dezintegrare a materialelor plastice în condiţii de încercare la compostaj simulate la scară de laborator
   9. SR EN ISO 846:2000 Materiale plastice. Evaluarea acţiunii microorganismelor
   10. SR EN 14047:2004 Ambalaje. Determinarea biodegradabilităţii aerobice finale a materialelor de ambalare în mediu apos. Metoda prin analiza dioxidului de carbon eliberat
   11. SR EN 14048:2004 Ambalaje. Determinarea biodegradabilităţii aerobice finale a materialelor de ambalare
   12. SR EN 14046:2004 Ambalaje. Evaluarea biodegradabilităţii aerobice finale şi a dezintegrării materialelor de ambalare în condiţii controlate de formare a compostului. Metoda prin analiza dioxidului de carbon eliberat
   13. SR EN 14995:2007 Materiale plastice. Evaluarea compostabilităţii. Program de încercări şi specificaţii

   Note :
   1. Standardele menţionate la poziţiile 1 … 9 au fost adoptate prin metoda traducerii, ASRO putând furniza versiunea oficială în limba română.
   2. La poziţiile 10 … 13 au fost adoptate versiunile oficiale în limba engleză ale standardelor.

   Lista nu este limitativă, ea se poate completa pe măsura adoptării unor alte standarde europene, când vor apărea alte standarde.

   Certificarea ambalajelor se poate face in conformitate cu standardul SR EN 13432:2002.

   Dr. ing. Speranta Stomff
   Redactor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: