Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » STANDARDELE ISO CONFERĂ ÎNCREDERE ÎN TIMPUL CRIZEI FINANCIARE MONDIALE

STANDARDELE ISO CONFERĂ ÎNCREDERE ÎN TIMPUL CRIZEI FINANCIARE MONDIALE

Anunțuri

Raportul anual ISO 2008 subliniază capacitatea standardelor internaţionale de a oferi  încredere în timpul crizei financiare mondiale actuale.

Potrivit raportului, „în esenţă, standardele internaţionale au ca scop crearea încrederii. Când produsele sau serviciile respectă specificaţiile sau cerinţele unui standard ISO, se creează încrederea în faptul că ele încorporează caracteristici esenţiale. Aceste caracteristici sunt mai ales: calitatea, ecologia, securitatea, fiabilitatea, compatibilitatea, interoperabilitatea, eficienţa şi eficacitatea. Standardele ISO ajută şi la garantarea că aceste avantaje sunt obţinute la un cost avantajos.

Raportul intitulat: „Standardele ISO. O încredere integrată”, declară că pentru organizaţii, punerea în aplicare a standardelor ISO reprezintă un mijloc de a integra încrederea în oferta lor, adăugând că „tot mai multe promovează conformitatea produselor sau serviciilor lor cu standarde ISO ca valoare adăugată. Cu alte cuvinte, ISO este pe cale de a deveni o marcă internaţională puternică, sinonimă cu încrederea”.

Secretarul general al ISO, Robert Steele, a declarat: „Acest raport anual al ISO arată cum, în vremuri de stabilitate, precum şi în perioade de risc, ISO şi produsele sale oferă instrumente concrete pentru a stabili încrederea, a reduce incertitudinea şi a gestiona riscurile într-o lume globalizată”.

Conform raportului, în 2008, această atitudine a standardelor internaţionale ISO de a asigura încredere a devenit mai importantă când repercusiunile crizei financiare mondiale au atins toate domeniile de activitate şi pe cele economice, în lume.

Când criza a izbucnit în 2008, generând o scădere a consumului şi o reducere a carnetelor de comenzi, reducerea activităţii a devenit standardul, cu excepţia ISO, ceea ce dovedeşte întreaga încredere a părţilor implicate din sectorul public şi din cel privat în organizarea şi pertinenţa globală a standardelor sale.

La sfârşitul anului, sistemul ISO număra 157 de membri naţionali (ulterior, numărul acestora a crescut la 161), reprezentând 98% din economie şi 97% din populaţia lumii. În 2008, ISO a publicat 1 230 de standarde, ridicând colecţia sa la 17 765 de standarde.

ISO a cunoscut o intensificare a activităţii sale, cu înfiinţarea a două comitete tehnice care au sarcina de a elabora standarde pentru biocombustibili solizi şi cuptoare industriale şi echipamente tehnice asociate şi lărgirea domeniului său de activitate prin crearea a şapte comitete de proiect pentru elaborarea de standarde în următoarele domenii:

  • facturarea serviciilor de reţea;
  • retragerea produselor;
  • sistem de management al securităţii traficului rutier;
  • managementul energiei;
  • securitatea produselor de consum;
  • comerţ transfrontalier cu bunuri de second hand;
  • dispozitive tehnice împotriva contrafacerii.

Raportul anual ISO 2008 oferă exemple de standarde ISO publicate în timpul anului, care au scopul de a stabili încredere în domenii precum: continuitatea activităţilor, comerţul electronic, protecţia mediului, sănătatea, inovarea, sistemele de măsurare, securitatea şi durabilitatea. Aceste exemple sunt completate de o sinteză a rezultatelor obţinute de ISO în 2008.

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO 1239/2009

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: