Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » UN NOU RAPORT ISO VA PERMITE SĂ SE FACILITEZE EVACUAREA CLĂDIRILOR ÎN CAZ DE INCENDIU

UN NOU RAPORT ISO VA PERMITE SĂ SE FACILITEZE EVACUAREA CLĂDIRILOR ÎN CAZ DE INCENDIU

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1254/2009

Un nou raport tehnic al ISO care se referă la comportamentul persoanelor în caz de incendiu, va ajuta la proiectarea de clădiri mai sigure, cu căi de evacuare mai bine studiate, care să permită reducerea expunerii la flăcări şi la căldură.

ISO/TR 16738:2009, Ingineria securităţii la incendiu. Informaţii tehnice cu privire la metodele de evaluare a comportamentului şi a mişcării persoanelor, furnizează informaţii cu privire la metodele de inginerie actualmente disponibile pentru evaluarea unor aspecte care se referă la securitatea persoanelor într-o proiectare a ingineriei de securitate la incendiu pentru mediul construit, inclusiv structuri precum: tunelele, complexele subterane, ambarcaţiunile şi vehiculele.

Raportul oferă îndrumări pentru evaluarea şi managementul comportamentului ocupanţilor, mai ales comportamentul în timpul evacuării în caz de incendiu şi pentru evaluarea stării ocupanţilor şi a capacităţilor lor, mai ales în raport cu efectele unei expuneri la efluenţi şi la căldura degajată de foc.

Pentru toate scenariile, este important să se poată evalua reacţiile comportamentale probabile, fie în cadrul proiectării globale, fie în cadrul evaluării riscului la incendiu. ISO/TR 16738:2009 oferă, în acest sens, indicaţii cu privire la un anumit număr de aspecte:

  • evaluarea timpilor de evacuare a clădirii şi a persoanelor, fie că este vorba despre persoane pe care focul sau efluenţii săi nu le afectează direct sau de persoane expuse la acestea, al căror timp necesar pentru evacuare este influenţat de efluenţi sau de căldura degajată de foc;
  • evaluarea timpului disponibil pentru evacuarea clădirii în raport cu limitele de toleranţă umană la efluenţi şi la căldura degajată de foc.

David Purser, coordonator şi şef de proiect al grupului de lucru care a elaborat raportul tehnic, a declarat: „Proiectarea în domeniul securităţii persoanelor constă în mod deosebit în prevederea mijloacelor de protecţie a ocupanţilor contra expunerii la foc, precum şi a mijloacelor de evacuare. ISO/TR 16738:2009 va fi util proiectanţilor de clădiri, autorităţilor de reglementare şi profesioniştilor din domeniul securităţii la incendiu întrucât el prezintă metode de inginerie disponibile cu privire la strategiile de evacuare şi de evaluare a securităţii persoanelor, care se aplică la proiectarea clădirilor.”

Raportul tehnic ISO/TR 16738:2009, Ingineria securităţii la incendiu. Informaţii tehnice cu privire la metodele de evaluare a comportării şi a mişcării persoanelor, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 92, Securitatea la foc, subcomitetul SC 4, Ingineria securităţii la incendiu.

Documentul poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.