Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » UN STANDARD ISO VA SPORI ÎNCREDEREA ÎN CERTIFICAREA RECICLĂRII NAVELOR

UN STANDARD ISO VA SPORI ÎNCREDEREA ÎN CERTIFICAREA RECICLĂRII NAVELOR

Anunțuri

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1258/2009

Un standard ISO, referitor la organismele care asigură auditul şi certificarea sistemelor de management al reciclării navelor, va spori securitatea  lucrătorilor şi protecţia mediului, facilitând recunoaşterea independentă a bunelor practici.

Standardul ISO 30003:2009, Nave şi tehnologie maritimă. Sisteme de management al reciclării navelor. Cerinţe pentru organismele care asigură auditul şi certificarea managementului reciclării navelor, îşi propune să stabilească încrederea în faptul că un proces de certificare a fost realizat cu competenţă, coerenţă şi fiabilitate. Documentul va facilita recunoaşterea organismelor de certificare acreditate şi acceptarea certificărilor lor pe plan internaţional.

Căpitanul Charles Piersall, preşedinte al comitetului tehnic al ISO care a elaborat standardul, ISO/TC 8, Nave şi tehnologie maritimă, a declarat: „Standardul ISO 30000, care furnizează specificaţiile pentru sistemele de management al reciclării navelor, este aplicat utilizându-se o certificare independentă de terţă parte[1]. Organismele care au sarcina reciclării navelor consideră că certificarea este de o mare utilitate pentru ele însele, clienţii lor şi alţi parteneri”.

Această certificare independentă este necesară ţinând seama de preocuparea privind impacturile potenţiale asupra mediului, sănătăţii şi securităţii lucrătorilor. Ea oferă organismului şi salariaţilor săi, ecologiştilor, proprietarilor de nave, guvernelor, organismelor de reglementare şi publicului, în general, asigurarea că sistemul de management al reciclării navelor este conform cu cerinţele armonizate pe plan internaţional, capabil să desfăşoare în mod constant politica şi obiectivele sale declarate şi aplicate în mod eficace”.

Standardul ISO 30003 răspunde necesităţii de a difuza criteriile celor mai bune practici în rândul organismelor de certificare care auditează şi certifică organismele însărcinate cu reciclarea navelor”.

Documentul este destinat organismelor de audit şi certificare de terţă parte, dar va putea interesa şi alţi specialişti implicaţi în evaluarea sistemelor de management pentru reciclarea navelor de toate tipurile şi dimensiunile din comerţul internaţional şi comerţul intern.

Standardul:

  • oferă linii directoare armonizate pentru acreditarea organismelor de certificare care doresc să obţină o certificare în conformitate cu standardul ISO 30000;
  • defineşte specificaţii pentru auditul şi certificarea unui sistem de management al reciclării navelor, în conformitate cu cerinţele referitoare la securitate şi la mediu;
  • furnizează clienţilor informaţiile şi garanţiile de încredere necesare faţă de modalităţi adoptate pentru certificarea întreprinderilor lor de management al deşeurilor şi altor materiale.

Standardul ISO 30003:2009 va fi util sectoarelor de transport maritim şi reciclare a navelor, şantierelor navale, proprietarilor de nave, institutelor de cercetare maritimă, universităţilor tehnice maritime, ministerului transportului maritim, ministerului marinei, ministerului mediului, ministerului muncii, autorităţilor portuare, societăţilor de clasificare şi organismelor de inspecţie.

Standardul ISO 30003:2009 face parte dintr-o serie de standarde (ISO 30000) referitoare la managementul reciclării navelor, care stimulează securitatea lucrătorilor şi protecţia mediului, precum şi recuperarea şi reutilizarea oţelului şi altor materii prime şi echipamente.

Lucrările continuă la alte trei standarde din seria:

  • celor mai bune practici pentru instalaţii de reciclare a navelor;
  • liniilor directoare pentru selecţia societăţilor care reciclează nave;
  • liniilor directoare pentru aplicarea ISO 30000;
  • controlului informaţiilor pentru materialele periculoase care intervin în lanţul de construcţie a navei sau în cursul serviciului său;
  • liniilor directoare pentru detecţia materialelor periculoase;
  • metodelor de eliminare a azbestului din nave;
  • reciclării iahturilor.

Standardul ISO 30003, Nave şi tehnologie maritimă. Sisteme de management al reciclării navelor. Cerinţe pentru organismele care asigură auditul şi certificarea managementului reciclării navelor, poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.


[1] Este, de asemenea, posibil să se aplice standardul pentru avantajele interne şi externe pe care el le oferă, fără a căuta o certificare de terţă parte, care nu este nici o cerinţă a standardului ISO 30000, nici a altor standarde pentru sisteme de management ale ISO

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: