Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » NUMĂRUL INTERNAŢIONAL STANDARDIZAT AL MUZICII (ISMN) ESTE ACTUALIZAT PRINTR-UN STANDARD ISO*

NUMĂRUL INTERNAŢIONAL STANDARDIZAT AL MUZICII (ISMN) ESTE ACTUALIZAT PRINTR-UN STANDARD ISO*

Anunțuri

Traducere: Maria Bratu – Comunicat ISO nr. 1256/2010

Numărul internaţional standardizat al muzicii (ISMN), mijloc de a identifica în mod univoc publicaţiile muzicale imprimate, a fost actualizat prin intermediul standardului ISO 10957:2009. ISMN-ul cu zece cifre devine un indicator cu treisprezece cifre, pentru a urma evoluţia numărului internaţional standardizat al cărţii (ISBN), trecut la 1 ianuarie 2007 la codul de treisprezece cifre, pentru a asigura o capacitate sporită.

ISMN a fost elaborat de către şi pentru domeniul editurii muzicale, ca sistem distinct complementar faţă de ISBN. ISMN permite să se identifice muzica imprimată şi notată drept categorie particulară de publicaţie în ansamblul lanţului de aprovizionare, să se dezvolte repertorii utilizate în comerţ şi să facă servicii comparabile pentru piaţa editurilor muzicale.

Standardul ISO 10957:2009 specifică atribuirea unui ISMN unic acestor publicaţii, astfel încât să se distingă de toate celelalte o ediţie a unui titlu sau o componentă a unei ediţii. Standardul precizează, de asemenea, construirea unui număr internaţional standardizat al muzicii, precum şi amplasarea sa pe publicaţiile muzicale imprimate.

ISMN poate servi, de asemenea, la identificarea publicaţiilor muzicale imprimate produse pe alte suporturi, care fac parte integrantă dintr-un tot (de exemplu, o înregistrare sonoră care, cu muzica imprimată, constituie un singur produs). ISMN nu este potrivit pentru identificarea de documente produse pe alte suporturi care sunt difuzate separat, precum înregistrările sonore sau audiovizuale (precum CD-urile sau DVD-urile). Pentru aceste înregistrări, se aplică ISO 3901 (Cod internaţional standardizat al înregistrărilor) sau ISO 15706 (Numărul internaţional standardizat al operei audiovizuale).

Standardul revizuit oferă, de asemenea, informaţii cu privire la atribuirea unui ISMN şi cu privire la administrarea sistemului ISMN.

Hartmut Walravens, coordonator al grupului de lucru care a revizuit standardul, a declarat:

ISMN oferă posibilitatea unei raţionalizări complete a editurii muzicale şi a comerţului muzical, precum şi a librăriilor muzicale. După intrarea în vigoare a noului ISBN, revizuirea standardului ISO 10957 devenise o necesitate. Dat fiind faptul că numeroase aplicaţii, în special în domeniul distribuţiei, urmează necesităţile comunităţii ISBN, numărul de identificare cu zece cifre devenise problematic. Identificatorul cu treisprezece cifre asigură compatibilitatea cu aplicaţiile comerciale. Procesul de revizuire a fost operat dintr-o preocupare de raţionalizare şi de utilitate optimă, precum şi pentru adaptarea acestor identificatori la necesităţile actuale”.

Standardul ISO 10957:2009, Informare şi documentare. Numărul internaţional standardizat al muzicii (ISMN) a fost elaborat de comitetul ISO/TC 46, Informare şi documentare, subcomitetul SC 9, Identificare şi descriere.

Documentul poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.


* Asociaţia de Standardizare din România – organismul naţional de standardizare – va adopta standardul ISO 10957:2009, Informare şi documentare. Numărul internaţional standardizat al muzicii (ISMN), în trimestrul IV al acestui an

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: