Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » GRAŢIE UNUI STANDARD INTERNAŢIONAL, SE VOR ACORDA MAI RAPID ÎNGRIJIRI MEDICALE ÎN CAZ DE ACCIDENT RUTIER*

GRAŢIE UNUI STANDARD INTERNAŢIONAL, SE VOR ACORDA MAI RAPID ÎNGRIJIRI MEDICALE ÎN CAZ DE ACCIDENT RUTIER*

Reclame

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1269/2010

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1269/2010

În cazul accidentelor rutiere, rapiditatea intervenţiei vehiculelor de salvare este adesea o problemă de viaţă şi de moarte pentru victime. Pentru a ajuta centrele de urgenţă să deplaseze mai rapid echipele şi echipamentele de intervenţie la locul accidentului, un nou standard internaţional ISO va contribui la asigurarea faptului că mesajele de securitate automatizate emise de vehicule sunt înţelese imediat de către serviciile de urgenţă.

După un accident care lasă conducătorul auto şi pasagerii în stare de şoc, răniţi sau inconştienţi, un vehicul dotat cu un captator de coliziune transmite serviciilor de urgenţă un anunţ automat care indică locul şi ora accidentului, precum şi direcţia vehiculului. Aceste informaţii permit serviciilor de urgenţă să acorde îngrijiri medicale foarte rapid.

Mesajele automate de acest tip sunt decisive dacă accidentul se produce pe un drum mai puţin frecventat sau dacă se scurg ore sau zile până când alerta să fie dată. Datorită transmiterii mesajelor de securitate uşor de înţeles şi fără cel mai mărunt echivoc, de către serviciile de urgenţă, echipele de intervenţie medicală se vor deplasa mai rapid la faţa locului, împreună cu echipamentul adecvat.

Standardul ISO 24978:2009, Sisteme inteligente de transport (SIT). Mesaje de siguranţă şi de urgenţă pentru SIT care utilizează toate mijloacele de transmisie fără cordon. Proceduri de înregistrare a datelor, permite serviciilor respective să înţeleagă imediat semnificaţia precisă a unui mesaj referitor la un accident.

Bob Williams, coordonator al grupului de lucru care a elaborat standardul, a declarat:

Standardul ISO 24978 va ajuta ca informaţiile transmise de vehicul să fie uşor de înţeles la punctul de recepţie de către serviciile de urgenţă şi de intervenţie.

Avantajele sunt clare şi semnificative, mai ales pentru accidentele care au loc în zone îndepărtate sau situate la mare distanţă de centrele urbane. Statisticile arată că localizarea exactă reduce timpul de răspuns al echipelor de intervenţie cu 40% în zonele construite şi cu 50% în zona rurală”.

Utilitatea unui registru de date al mesajului de siguranţă şi de urgenţă nu se limitează doar la accidente. Dacă vehiculul întâlneşte o zonă de polei sau de ceaţă, el poate transmite mesajul altor vehicule care circulă în apropiere sau la centrul local de informare şi de management rutier, pentru a avertiza cu privire la pericol.

Invers, acest centru poate dispune de informaţii transmise de detectoare de polei, vânt sau ceaţă şi poate trimite mesajul vehiculelor care se apropie de zonele periculoase. Metadatele sunt stocate în registrul de date de siguranţă şi de urgenţă pentru ca aceste mesaje să fie înţelese la recepţie.

Noul standard furnizează cadrul unui registru de date care serveşte ca referenţial pentru mesajele de securitate şi conceptele de date. El specifică un ansamblu standardizat de protocoale, de parametri şi o metodă de management al unui registru de date care poate fi actualizat. El se aplică oricărui mijloc de transmisie fără cordon, pentru a îmbunătăţi fiabilitatea de recepţie a informaţiilor cu privire la accident.

Potrivit Raportului cu privire la securitatea rutieră în lume, al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în fiecare an, accidentele rutiere fac peste 1,3 milioane de morţi şi între 20 şi 50 de milioane de răniţi. La nivel global, bilanţul pierderilor datorate accidentelor rutiere este estimat la 518 miliarde de dolari americani, adică 1-3% din produsul naţional brut mondial.

Un anumit număr de sisteme inteligente de transport şi de iniţiative electronice de securitate, precum „eCall” (apel de urgenţă automatizat) şi sistemele de mesagerie cu privire la accidente Automatic Crash Notification (Notificare automată a accidentului) sunt în curs de elaborare, pentru a reduce la jumătate, în decurs de zece ani, aceste cifre alarmante. Proiectul european eCall şi-a stabilit obiectivul ambiţios de a furniza automat, în întreaga Europă, „un ansamblu minim de date” comun centrelor de sprijin competent în caz de accident rutier.

Standardul ISO 24978 este chemat să joace un rol important în proiectul european eCall. El va fi util şi serviciilor care nu ţin neapărat de urgenţă, mai ales constructorilor de automobile, care pot fi interesaţi de aceste aspecte, pentru a identifica şi a corecta mai rapid defectele de proiectare şi deficienţele de software şi reduce riscurile de responsabilitate.

Standardul ISO 24978:2009, Sisteme inteligente de transport. Mesaje de siguranţă şi de urgenţă pentru SIT care utilizează toate mijloacele de transmisie fără cordon. Procedură de înregistrare a datelor, poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.


* Asociaţia de Standardizare din România – organismul naţional de standardizare – va adopta standardul ISO 24978:2009, Sisteme inteligente de transport (SIT). Mesaje de siguranţă şi de urgenţă pentru SIT care utilizează toate mijloacele de transmisie fără cordon. Proceduri de înregistrare a datelor, în trimestrul IV al acestui an

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: