Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » ISO, ILAC ŞI IAF RAŢIONALIZEAZĂ CERINŢELE DE MANAGEMENT AL CALITĂŢII PENTRU LABORATOARELE MEDICALE

ISO, ILAC ŞI IAF RAŢIONALIZEAZĂ CERINŢELE DE MANAGEMENT AL CALITĂŢII PENTRU LABORATOARELE MEDICALE

Anunțuri

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1260/2010

Laboratoarele medicale acreditate în conformitate cu standardul ISO 15189:2007[1] (standard sectorial pentru competenţa tehnicilor şi sistemelor de management) sunt recunoscute că satisfac principiile sistemelor de management ale standardului ISO 9001:2008.

Această validare a fost anunţată într-un comunicat comun al ISO (Organizaţia Internaţională de Standardizare), al ILAC (Organizaţia pentru Cooperarea Internaţională cu Privire la Acordul Laboratoarelor de Încercări) şi al IAF (Forumul Internaţional de Acreditare), în septembrie 2009.

Comunicatul ISO-IAF-ILAC a fost publicat ca răspuns la ideea falsă potrivit căreia laboratoarele medicale acreditate în conformitate cu standardul ISO 15189:2007 nu exploatează un sistem recunoscut de management.

Până în prezent, clienţii laboratoarelor acreditate cereau adesea acestora din urmă să facă demersul suplimentar al unei certificări în conformitate cu standardul ISO 9001:2008 pentru a-şi demonstra controlul deplin al proceselor lor.

Pe baza unor noi proceduri, laboratoarele medicale acreditate în conformitate cu standardul ISO 15189 vor fi de acum înainte recunoscute că satisfac principiile standardului ISO 9001 pentru sistemele de management. Laboratoarele acreditate care ţin de o organizaţie mai mare certificată conform standardului ISO 9001 nu vor trebui să facă decât obiectul unei singure evaluări, conform standardului ISO 15189, ale căror rezultate vor fi validate ca satisfacând principiile cerinţelor sistemului de management (ISO 9001:2008).

Această recunoaştere va reduce numărul de audituri redundante, costisitoare ca timp şi bani şi, în acelaşi timp, va permite laboratoarelor medicale să răspundă mai bine necesităţilor clienţilor săi.

Notă: ISO a elaborat standardele ISO 15189 şi ISO 9001, nu are activităţi de audit/evaluare şi certificare. Aceste servicii sunt asigurate independent de ISO prin organisme de acreditare şi certificare. ISO nu controlează aceste organisme, dar elaborează standarde internaţionale cu aplicare voluntară pentru a încuraja bunele practici în activităţile acestor organisme pe plan internaţional.

ILAC este principalul forum internaţional în lume pentru elaborarea practicilor şi procedurilor de acreditare a laboratoarelor şi promovarea acreditării laboratoarelor de etalonare, încercare şi inspecţie. Această acreditare garantează faptul că deciziile luate cu privire la probleme de comerţ internaţional, sănătate publică şi mediu se bazează pe date fiabile, reproductibile şi exacte. Organismele naţionale de acreditare membre ale ILAC, deşi lucrează în alte domenii, evaluează şi declară competenţa laboratoarelor medicale faţă de cerinţele standardului ISO 15189.

IAF este asociaţia internaţională a organismelor de acreditare şi a altor organisme interesate de acreditarea organismelor de evaluare a conformităţii, care furnizează servicii de certificare şi de inspecţie. Funcţia sa principală este de a elabora programe de acreditate la nivel mondial, care să stimuleze eliminarea barierelor netarifare din calea comerţului. Organismele de acreditare declară competenţa organismelor de certificare în domeniile: sisteme de management, produse, servicii, persoane şi alte programe analoage de evaluare a conformităţii.


[1] Asociaţia de Standardizare din România – organismul naţional de standardizare – a adoptat standardul EN ISO 15189:2007 ca standard român, cu indicativul: SR EN ISO 15189:2007 şi titlul: Laboratoare medicale. Cerinţe particulare pentru calitate şi competenţă

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: