Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » O NOUĂ BROŞURĂ A ISO MENŢIONEAZĂ STANDARDELE INTERNAŢIONALE DIN DOMENIUL PETROLULUI ŞI GAZELOR NATURALE

O NOUĂ BROŞURĂ A ISO MENŢIONEAZĂ STANDARDELE INTERNAŢIONALE DIN DOMENIUL PETROLULUI ŞI GAZELOR NATURALE

Anunțuri

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1313/2010

Standardele internaţionale ISO din domeniul petrolului şi gazelor naturale sunt adoptate într-un număr tot mai mare de organizaţii de standardizare regionale sau naţionale din America de Nord şi America de Sud, China, statele din golf, Europa, Kazakhstan şi Rusia. Autorităţile de reglementare naţionale le utilizează, de asemenea, tot mai mult ca referinţe.

Ediţia din 2010 a buletinului de informare OGP Standards Bulletin (Buletinul de Standardizare al OGP) subliniază această stare de fapte. Acest buletin este publicat de Comitetul de Standardizare al Asociaţiei Internaţionale a Producătorilor de Gaze Naturale şi Petrol (OGP), ai cărui membri, proveniţi din 80 de state, produc peste jumătate din producţia de petrol şi aproximativ o treime din producţia de gaze naturale a planetei.

OGP susţine ferm standardele internaţionale pentru industriile din domeniul petrolului şi gazelor naturale. Organizaţia încurajează activ elaborarea şi utilizarea standardelor internaţionale ISO, precum şi pe cele ale organizaţiei sale partenere – Comisia Electrotehnică Internaţională (CEI).

Cea mai mare parte a standardelor din acest domeniu sunt elaborate de comitetul tehnic ISO/TC 67, Materiale, echipamente şi structuri off shore pentru industria petrolieră, petrochimică şi cea a gazului natural, care grupează sute de experţi provenind din 29 de state participante, la care se adaugă 30 de state cu statut de observatori. În 2009, 21 de standarde au fost elaborate sau revizuite de ISO/TC 67 şi, până la sfârşitul lui 2010, 23 de standarde vor trebui publicate sau revizuite. La ora actuală, colecţia de standarde a acestui comitet tehnic numără 145 de standarde, în afară de actualizări.

Pentru industrie, standardele internaţionale sunt un bun mijloc de a reduce costurile şi termenele de livrare; ele facilitează comerţul internaţional, înlocuind numeroase standarde regionale şi naţionale, precum şi specificaţiile elaborate de întreprinderi individuale.

OGP Standards Bulletin menţionează exemplul standardului ISO 21809, în trei părţi, referitor la acoperiri exterioare pentru conducte, care, propunând o abordare coerentă şi armonizată pentru o aplicare la nivel internaţional, a înlocuit de curând numeroase specificaţii existente şi a redus costurile şi complexitatea operaţiilor pentru domeniul petrolului şi al gazelor naturale.

De asemenea, buletinul menţionează exemplul Rusiei, care, în anul 2008, s-a bazat pe standardele ISO, pentru a elabora 11 standarde naţionale.

Pentru autorităţile de reglementare, standardele internaţionale furnizează o bază tehnică pentru reglementări şi reprezintă un înalt nivel de securitate întrucât ele sunt actualizate în mod constant, pentru a reflecta progresul tehnicii. Standardele joacă, deci, un rol determinant în definirea tehnică a gradelor de securitate stabilite de autorităţile de reglementare în domeniul instalaţiilor petroliere şi al gazelor naturale.

Potrivit ultimei ediţii a OGP Standards Bulletin, comparând rezultatele unui studiu recent cu cele ale unui studiu european desfăşurat în 1996, observăm „ o creştere semnificativă” a referinţelor făcute la standardele internaţionale în reglementări, referinţe care fac un salt spectaculos de la 16%, la 38% şi „o scădere drastică” a referinţelor făcute la standardele naţionale, care trec de la 39%, la 14%.

OGP Standars Bulletin poate fi descărcat electronic în format PDF, plecând de la Web site-ul ISO, precum şi de la cel al OGP. Vă puteţi procura, de asemenea, o versiune imprimată, care cuprinde un grafic sub formă de afiş ce prezintă standardele ISO existente şi cele viitoare în domeniul petrolului şi al gazelor naturale, scriind domnului Alf Reidar Johansen, responsabil în domeniul standardizării la OGP, la adresa Alf.Reidar.Johansen@ogp.org.uk.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: