Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR GHID ISO/CEI 99:2010, Vocabular internaţional de metrologie. Concepte fundamentale şi generale şi termeni asociaţi (VIM)

SR GHID ISO/CEI 99:2010, Vocabular internaţional de metrologie. Concepte fundamentale şi generale şi termeni asociaţi (VIM)

Reclame

Acest vocabular conţine un ansamblu de definiţii şi de termeni asociaţi pentru un sistem de concepte fundamentale şi generale utilizate în metrologie şi scheme conceptuale care ilustrează relaţiile dintre ele. Pentru un mare număr de definiţii, sunt prezentate informaţii suplimentare sub formă de exemple şi note. De asemenea, standardul cuprinde şi termenii în limba engleză şi franceză.

Vocabularul promovează armonizarea globală a terminologiei utilizate în metrologie.

Acest vocabular îşi propune să fie o referinţă comună pentru oamenii de ştiinţă şi ingineri, inclusiv fizicieni, chimişti, biologi medicali, ca şi pentru profesori şi practicieni, implicaţi în planificarea sau realizarea măsurărilor, oricare ar fi domeniul de aplicare sau nivelul incertitudinii de măsurare. El îşi propune, de asemenea, să fie o referinţă pentru organismele guvernamentale şi interguvernamentale, asociaţiile comerciale, comitetele de acreditare, organisme de reglementare şi asociaţii profesionale. Conceptele utilizate în diferite abordări ale descrierii măsurărilor sunt prezentate împreună.

În acest vocabular, se consideră că nu există o diferenţă fundamentală între conceptele de bază ale măsurărilor în fizică, chimie, biologie sau ştiinţe tehnice. Mai mult, s-a încercat să se acopere necesităţile conceptuale ale măsurărilor în domenii ca biochimie, ştiinţa alimentelor, expertiza medicolegală şi biologia moleculară.

Standardul reprezintă revizuirea standardului SR 13251:1996 pe care îl înlocuieşte.
Faţă de standardul SR 13251:1996, prezentul standard prezintă următoarele modificări principale:

– au fost actualizate definiţiile termenilor preluaţi din standardul înlocuit;

– au fost incluşi şi definiţi termeni noi (de exemplu cei referitori la incertitudine);

– a fost adăugată o anexă cu scheme conceptuale.

Reclame

3 comentarii

 1. Elena spune:

  Va rod sa-mi spuneti daca exista vreo precizare privind perioada de tranzitie (termenul de implementare) a SR GHID ISO/CEI 99:2010 sau a ISO/CEI GUIDE 99:2007 si daca exista, in ce consta aceasta.
  Multumesc.

  • ASRO spune:

   Buna ziua.

   Nu exista nici o precizare privind perioada de tranzitie a noului vocabular. In momentul in care a fost lansat SR GHID ISO/CEI 99:2010 a fost anulat standardul SR 13251:96 (Data anulare 30/04/2010).

   Razvan Bucur,
   Redactor

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Razvan Bucur, Razvan Bucur. Razvan Bucur said: a aparut SR GHID ISO/CEI 99:2010, Vocabular internaţional de metrologie http://bit.ly/dr9TNZ […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: