Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » REVISTA ISO ARATĂ MODUL ÎN CARE STANDARDELE VIN ÎN SPRIJINUL BIODIVERSITĂŢII

REVISTA ISO ARATĂ MODUL ÎN CARE STANDARDELE VIN ÎN SPRIJINUL BIODIVERSITĂŢII

Anunțuri

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1320/2010

ISO Focus+ – revista Organizaţiei Internaţionale de Standardizare (ISO) – examinează în numărul său din mai 2010 rolul standardelor în salvgardarea biodiversităţii, în cadrul a două sectoare deosebit de importante: domeniul forestier şi cel al pescuitului.

Utilizarea produselor piscicole şi a celor forestiere nu încetează să crească, făcând din acestea cele mai comercializate produse din lume, în domeniile respective. Dar aceste două sectoare, care joacă un rol determinant pentru biodiversitate, sunt confruntate cu ameninţarea presantă a schimbării climatice.

În acest număr din luna mai, ISO Focus+ evidenţiază modul în care standardele ISO pot sprijini cei trei piloni (economic, social şi de mediu) ai dezvoltării durabile în domeniile: silvicultură, pescuit şi acvacultură. O selecţie de articole arată modul în care standardele ISO contribuie la armonizarea metodelor de încercare care se referă la structurile din lemn, la integrarea echipamentelor de înaltă tehnologie în tractoarele şi maşinile forestiere, participând astfel la o mai bună protecţie a operatorilor. De asemenea, sunt abordate numeroase lucrări de standardizare ale ISO pentru domeniul în plină expansiune al acvaculturii.

Bambang Setiadi, preşedinte al Comitetului pentru problemele statelor în curs de dezvoltare (ISO/DEVCO) subliniază în rubrica Comentariu al acestui număr:

Standardele ISO referitoare la activităţile tradiţionale ale produselor din lemn şi la sectorul relativ recent al acvaculturii ajută să se asigure eficacitatea la exploatare în aceste domenii de activitate, veghindu-se la utilizarea inteligentă şi responsabilă a resurselor”.

Standardele ISO sunt instrumente eficace de acţiune şi numărul din mai ne împărtăşeşte experienţele întreprinderilor care profită de avantajele standardelor ISO. De exemplu, o întreprindere namibiană de procesare a peştelui şi o întreprindere braziliană care ocupă un loc important pe piaţa hârtiei, aplică standarde pentru sisteme de management al calităţii, de mediu sau al siguranţei alimentare, precum şi al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale.

Acest număr al revistei prezintă, de asemenea, o discuţie în exclusivitate cu Pieter Burghout, director general al BRANZ (Building Research Association of New Zeeland), care evidenţiază avantajele pe care le oferă standardele ISO:

„În general, standardele internaţionale sunt recunoscute la nivel mondial ca reprezentând cele mai bune practici dovedite pentru construcţii şi metode de construcţie.

În numeroase state, în mod deosebit în Noua Zeelandă, standardele internaţionale ajută la precizarea elementelor de detaliu pe care codurile de construcţie bazate pe criterii de performanţă nu le furnizează. Standardele internaţionale încurajează dezvoltarea economică, ajutând la standardizarea, dincolo de frontierele naţionale, a unor practici industriale – din punct de vedere al calităţii şi securităţii, de exemplu”.

Revista ISO Focus prezintă, de asemenea, articole referitoare la:

  • ISO 9001, standardul de management al calităţii, aplicat de un important centru francez de examinare;
  • modul în care utilizarea standardelor internaţionale şi participarea la elaborarea lor au permis unei întreprinderi din Suedia, producătoare de veste de salvare, să creeze o piaţă internaţională.

În afară de revistă, o serie de articole suplimentare au fost puse online pe Wb site-ul ISO, la adresa: www.iso.org.bonusarticles.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: