Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » NOUA EDIŢIE A ISO 9001 PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ŞI MIJLOCII

NOUA EDIŢIE A ISO 9001 PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ŞI MIJLOCII

Reclame

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1329/2010

Manualul ISO 9001 pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care s-a bucurat de mare succes, apare într-o nouă ediţie, publicată de ISO în colaborare cu Centrul de Comerţ Internaţional (CCI).

Acest manual a fost actualizat în funcţie de ultima ediţie  a standardului ISO 9001, apărut în 2008. Acest standard, care defineşte cerinţele referitoare la sisteme de management al calităţii, este unul din standardele cele mai cunoscute şi aplicate din istoria organizaţiei. ISO 9001 este utilizat în 176 de state de către întreprinderi de producţie şi servicii de toate dimensiunile, din sectorul public şi din cel privat, în toate domeniile de activitate.

Redactat într-un limbaj clar şi oferind numeroase exemple concrete extrase dintr-o gamă largă de domenii, ISO 9001 pentru întreprinderile mici şi mijlocii îşi propune să le ajute pe acestea să înţeleagă şi să aplice standardul ISO 9001.

Manualul a fost elaborat de un grup de experţi ai ISO/TC 176, comitetul tehnic al ISO care răspunde de elaborarea standardelor din seria ISO 9000. Textul ISO 9001:2008 este însoţit de exemple şi de sfaturi referitoare la implementare, într-un limbaj accesibil tuturor.

În prefaţa pe care au semnat-o împreună, secretarul general al ISO, domnul Rob Steele, şi directoarea executivă a Centrului de Comerţ Internaţional, doamna Patricia R. Francis, declară:

Întreprinderea mică este cea mai mare întreprindere din lume. Peste 95% din întreprinderile din lume sunt mici şi mijlocii şi numeroase state se bazează pe ele în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi asigurarea locurilor de muncă. Standardele internaţionale trebuie să ajute întreprinderile mici în aceeaşi măsură în care ajută întreprinderile mondiale, guvernele şi societatea, în general. În mod deosebit, întreprinderile mici şi mijlocii ar trebui să poată beneficia de creşterea eficienţei şi a eficacităţii pe care o permite ISO 9001”.

În concluzie, semnatarii prefeţei adaugă:

Acest manual constituie ultimul exemplu al cooperării fructuoase dintre ISO şi CCI. Cele două organizaţii speră că el va ajuta întreprinderile mici – din economiile statelor în curs de dezvoltare, în fază de tranziţie şi dezvoltate – să beneficieze de pe urma ISO 9001, standard esenţial pentru economia mondială”.

Această ultimă versiune este cea de-a treia ediţie a unui manual publicat pentru prima dată în 1996 şi care, în colecţia de manuale ISO, figurează printre cele mai mari succese. Numeroase comitete membre ale ISO, mai ales: Africa de Sud, Bulgaria, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Hong-Kong, India, Japonia, Ungaria, Norvegia, Republica Coreea, Slovenia, Suedia şi Uruguay au publicat propriile lor versiuni naţionale.

ISO 9001 pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Cum să procedaţi. Recomandări ale ISO/TC 176 este publicat de ISO în ediţie franceză (173 de pagini) şi engleză (165 de pagini), format A5, ediţie broşată, cu spirală, şi poate fi achiziţionat de la organismele naţionale de standardizare membre ale ISO. În cazul României, acesta este Asociaţia de Standardizare din România.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: