Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » CALITATEA APEI

CALITATEA APEI

Anunțuri

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1348/2010

Un nou standard ISO destinat a ajuta laboratoarele să detecteze metodic în apă Salmonella – bacterii potenţial patogene – vine în sprijinul ONU pentru soluţionarea unei provocări care a fost relevată într-o rezoluţie cu privire la apa potabilă şi care se înscrie în obiectivele mileniului pentru dezvoltare.

Standardul ISO 19250:2010, Calitatea apei. Căutarea Salmonellei spp, specifică o metodă pentru căutarea Salmonellei spp (prezumată sau confirmată) în probele de apă. Această metodă se aplică atât apei potabile, cât şi celei pentru îmbăiat. Bacteriile de Salmonella sunt larg răspândite în lume. Puterea lor patogenă variază în funcţie de specii şi de vulnerabilitatea „gazdei”.

Printre gazdele naturale ale Salmonellei, figurează: oamenii, vitele, animalele domestice şi sălbatice, inclusiv păsările. În consecinţă, ea este imposibil de eliminat din mediu. Bacteriile de Salmonella pot fi prezente în toate tipurile de apă: apele uzate, casnice sau agricole, cele subterane, dar şi în apa dulce, potabilă şi cea de mare. Când afectează sănătatea oamenilor, Salmonella poate cauza boli grave care lasă sechele pe termen lung.

Potrivit Naţiunilor Unite, aproximativ 884 de milioane de oameni nu au acces la apa potabilă şi peste 2,6 miliarde trăiesc fără mijloace de canalizare adecvate.

Publicarea standardului ISO 19250 este deosebit de oportună întrucât Adunarea Generală a ONU a adoptat recent o rezoluţie care recunoaşte „dreptul la o apă potabilă salubră şi curată ca un drept fundamental esenţial al tuturor oamenilor”.

Acest standard va fi util şi pentru atingerea scopurilor unuia dintre obiectivele mileniului pentru dezvoltare, care îşi propune să reducă la jumătate, până în 2015, numărul persoanelor care nu au acces la aprovizionarea cu apă potabilă sau canalizare.

Standardul ISO 19250:2010, Calitatea apei. Căutarea Salmonelei spp, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 147, Calitatea apei, subcomitetul SC 4, Metode microbiologice. El poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: