Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » O NOUĂ METODOLOGIE ISO PENTRU NANOMATERIALE

O NOUĂ METODOLOGIE ISO PENTRU NANOMATERIALE

Reclame

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1345/2010

De la noile aplicaţii medicale, la ultimele realizări şi produse destinate marelui public, inovaţia în domeniul nanotehnologiilor împinge limitele posibilului. Pentru ca aceste tehnologii să poată progresa în continuare mai repede şi mai bine, este nevoie de o percepţie bună şi de o clasificare logică a nanomaterialelor.

În acest scop, ISO a publicat de curând un nou raport tehnic, ISO/TR 11360:2010, Nanotehnologii. Metodologie de clasificare a nanomaterialelor, care propune o metodologie completă şi armonizată la nivel internaţional pentru clasificarea nanomaterialelor.

Nanotehnologiile se referă la structuri între 1 şi 100 de nanometri. Aplicaţiile lor sunt vaste şi se întind de la memorii informatice, la ecrane solare. Nanomaterialele care există la ora actuală prezintă diverse proprietăţi fizice, chimice, mecanice, optice, magnetice şi biologice, precum şi diverse structuri interne/externe.

Aplicaţiile acestor tehnologii interesează oamenii de ştiinţă şi cercetarea în multiple domenii şi există la ora actuală diferite percepţii şi ipoteze contradictorii asociate cu aceste concepte ştiinţifice emergente. Rezultă de aici erori de comunicare, lipsă de interoperabilitate între sisteme şi o redundanţă a eforturilor.

ISO/TR 11360 stabileşte un sistem de clasificare sub formă arborescentă, denumit „arbore nano”, care reprezintă arborele domeniului nanotehnologiilor, punând în evidenţă relaţiile dintre diferitele concepte. Elementele fundamentale şi generale sunt definite ca fiind trunchiul principal al arborelui, iar nanomaterialele sunt diferenţiate în funcţie de structura lor, de natura lor chimică, precum şi de alte proprietăţi.

Peter Hatto, preşedinte al comitetului tehnic ISO/TC 229 care a elaborat standardul, a declarat:

Acest document înfăţişează schematic nanotehnologiile şi facilitează o înţelegere comună a conceptelor sale. El adoptă o abordare sistematică şi o clasificare care ţine de bunul simţ”.

Avantajele pentru acest domeniu în plină afirmare sunt imense şi ISO/TR 11360 va permite în primul rând promovarea unei comunicări clare şi pertinente între industrie, consumatori, autorităţile statului şi cele de reglementare”.

Acest document va fi util în numeroasele discipline ştiinţifice şi tehnice implicate în cercetare, industrie şi sectorul public.

ISO/TR 11360:2010, Nanotehnologii. Metodologie de clasificare a nanomaterialelor, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 229, Nanotehnologii. Raportul tehnic poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: