Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » ESTE SOLID IMOBILUL DUMNEAVOATRĂ ?

ESTE SOLID IMOBILUL DUMNEAVOATRĂ ?

Anunțuri

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1355/2010

De-a lungul întregii lor existenţe, clădirile, podurile şi alte construcţii pot fi confruntate cu catastrofe naturale, pot fi deteriorate, face obiectul unor modificări sau extensii sau pot fi afectate de coroziune. Pentru ca fiabilitatea lor să sfideze trecere timpului, ISO a publicat un standard cu privire la evaluarea siguranţei şi a aptitudinii la funcţionare a clădirilor existente.

Standardul ISO 13822:2010, Bazele de calcul ale construcţiilor. Evaluarea construcţiilor existente, a fost elaborat ca un ghid practic destinat arhitecţilor, inginerilor şi clienţilor lor. Cea de-a doua ediţie a acestui standard cuprinde pentru prima dată recomandări proprii evaluării construcţiilor din patrimoniu.

Odată cu creşterea demografică a populaţiei lumii, a devenit din ce în ce mai important să se prelungească durata de viaţă a construcţiilor existente. Demersul de evaluare a siguranţei lor nu înseamnă realizarea de structuri noi. Aceasta necesită competenţe foarte diferite, precum şi cunoştinţe care depăşesc scopul codurilor de proiectare.

Domnul Hirozo Mihashi, şef de proiect pentru acest standard, a declarat:

Mediul construit reprezintă un avantaj enorm pe plan politico-economic. Standardul ISO 13822 pune la dispoziţia inginerilor un instrument practic şi indispensabil pentru a evalua siguranţa şi aptitudinea la funcţionare a unei construcţii astfel încât să o protejeze când acest lucru este posibil, fără cheltuieli inutile.

Este deosebit de important ca schimbările şi costurile care decurg din ele să rămână realizabile pe de-o parte pentru că activitatea inginerilor este întotdeauna supusă presiunii bugetelor restrânse şi, pe de altă parte, pentru că limitând intervenţiile la minimum, şi deci, reducând impactul ecologic al şantierelor, ISO 13822 se înscrie într-un demers de dezvoltare durabilă”.

Domnul Hiroshi Mihashi a adăugat:

„Suntem foarte bucuroşi că acest demers va cuprinde recomandări în domeniul construcţiei patrimoniului, care constituie bogăţia lumii atât din punct de vedere cultural, cât şi intelectual. Este fundamental să le păstrăm în bună stare pentru ca generaţiile viitoare să poată beneficia de ele în deplină securitate.

Cerinţele şi procedurile menţionate în standardul ISO 13822 se bazează pe principiile fiabilităţii structurale şi consecinţele posibile ale unei deficienţe. Standardul se aplică oricărui tip de construcţie existentă. El va fi util pentru:

 • a anticipa schimbările din punct de vedere al utilizării sau extinderii utilizării unei construcţii;
 • a efectua controale de fiabilitate (în raport cu acţiuni precum cutremurele de pământ sau creşterea traficului, de exemplu) în funcţie de cerinţele autorităţilor, ale companiilor de asigurări şi ale proprietarilor;
 • a evalua gradul de deteriorare a structurilor care rezultă din acţiuni legate de timp (coroziunea şi oboseala);

Standardul ISO 13822:2010, Bazele de calcul ale construcţiilor. Evaluarea construcţiilor existente, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 98, Bazele de calcul ale construcţiilor, subcomitetul SC 2, Fiabilitatea structurilor şi poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

 • a controla deteriorările care rezultă din acţiuni accidentale (de exemplu, incendii).
 • Anunțuri

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s

  %d blogeri au apreciat asta: