Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » ŞOFRAN, PENTRU UN GUST DEOSEBIT

ŞOFRAN, PENTRU UN GUST DEOSEBIT

Reclame

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1361/2010

Şofranul este o mirodenie deosebit de scumpă, cea mai scumpă mirodenie vândută la gram. De aceea, standardele sunt indispensabile pentru a păstra autenticitatea acestui aliment preţios: ISO 3632-2:2010, Mirodenii. Şofran (Crocus sativus L.). Partea 2: Metode de încercare, specifică metode de încercare pentru şofranul uscat.

Această mirodenie se obţine din filamente care sunt stigmate uscate din floarea Crocus sativus. Filamentele trebuie culese cu mâna din fiecare floare, aceasta neconţinând decât trei stigmate. Este nevoie de 75 000 de flori pentru a produce 1 kg de filamente de şofran.

Standardul ISO 3632-2 specifică diferitele metode de încercare care pot fi aplicate, modurile de operare, aparatura, reactivii care trebuie utilizaţi şi interpretarea rezultatelor obţinute. În acest mod, metodele de încercare şi modurile de operare sunt standardizate şi realizate cu precizia necesară pentru ca încercările să fie desfăşurate în mod omogen. Acest standard va fi deosebit de util laboratoarelor de încercări şi organismelor de reglementare care îşi desfăşoară activitatea în domeniul alimentar.

Standardul ISO 3632-2 a luat în considerare şi diferitele moduri sub care se prezintă şofranul: filamente întregi, tăiate şi sub formă de pulbere. Metodele de încercare şi mărimea probelor au fost stabilite în mod specific pentru aceste forme diferite.

Vattavayalil Joseph Kurian, şeful grupului de experţi care a elaborat standardul, a declarat:

Metodele de încercare prezentate în standardul ISO 3632-2 constituie linii directoare precise şi indispensabile, care determină modul în care laboratoarele de control al calităţii alimentelor pot încerca filamentele întregi de şofran, tăiate sau sub formă de pulbere.

Aceste încercări, desfăşurate metodic, vor permite să se distingă şofranul pur, oferind astfel consumatorilor certitudinea şi garanţia că şofranul pe care îl cumpără şi pe care îl folosesc la prepararea mâncărurilor este autentic şi propriu pentru consum”.

Standardul ISO 3632-2:2010, Mirodenii. Şofran (Crocus sativus L.). Partea 2: Metode de încercare, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare, subcomitetul SC 7, Mirodenii, ierburi aromatice şi condimente. El poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

Reclame

2 comentarii

  1. stela spune:

    de unde pot procura bulbi de sofran Soiuil CROCUS SATIVUS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: