Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » LAPTE FĂRĂ MELAMINĂ

LAPTE FĂRĂ MELAMINĂ

Reclame

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1369/2010

După intoxicarea, în urmă cu doi ani, a mii de copii cu lapte contaminat cu melamină, ISO şi Federaţia Internaţională pentru Lapte (FIL) au elaborat un standard de încercare care permite determinarea conţinutului de melamină şi de acid cianuric din lapte, produsele lactate sub formă de pulbere şi produse pe bază de lapte pentru copii.

În 2008, mai mulţi copii au murit sau au fost grav intoxicaţi după ce au supt şi au băut lapte contaminat cu melamină. Substanţa, care este utilizată la fabricarea materialelor plastice ignifuge, fusese adăugată la laptele comercializat de unele firme pentru a părea mai bogat în proteine. La om, ingerarea de melamină poate provoca insuficienţă renală sau calculi renali. La sugari şi la copii mici, intoxicarea cu melamină este foarte periculoasă, chiar mortală.

Pentru a evita comercializarea de produse lactate denaturate, ISO şi FIL au elaborat o specificaţie tehnică, ISO/TS 15495 I IDF/RM 230:2010, Lapte, produse lactate şi preparate pentru copiii mici. Linii directoare pentru determinarea cantitativă a melaminei şi a acidului cianuric prin CL-SM/SM.

Thierry Delatour, şef de proiect al ISO/TS 15495 I IDF/RM 230, a declarat:

Această specificaţie tehnică defineşte o metodă care utilizează cromatografia în fază lichidă cu ionizare prin electropulverizare şi spectroscopie de masă în tandem (CL-SM/SM) şi furnizează linii directoare prin luarea de probe, procedurile de încercare, performanţe, precum şi exemple”.

Celălalt şef al proiectului, Steve Holroyd, a afirmat, la rândul său:

Graţie acestui document foarte aşteptat, încrederea consumatorilor în industria produselor lactate va creşte din nou. El va permite să se asigure integritatea şi siguranţa laptelui şi a produselor derivate supuse la încercare şi va fi util producătorilor, fabricanţilor şi autorităţilor de reglementare, pentru a preveni noi incidente. Actualmente publicat sub formă de specificaţie tehnică, documentul va deveni standard internaţional”.

ISO/TS 15495 I FIL/RM 230:2010 interesează producătorii de lapte, distribuitorii de produse lactate, fabricanţii de preparate pentru sugari, precum şi autorităţile de reglementare şi de încercare, furnizorii de echipamente şi industria alimentară, în general.

Documentul a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare, subcomitetul SC 5, Lapte şi produse lactate, în colaborare cu FIL, organizaţie fără scop lucrativ, care reprezintă domeniul lactatelor la nivel mondial. FIL şi ISO lucrează împreună de multă vreme şi au elaborat şi publicat împreună metode standardizate de analiză şi de luare a probelor pentru produsele lactate şi produsele derivate.

ISO/TS 15495 I IDF/RM 230:2010, Lapte, produse lactate şi preparate pentru copii mici. Linii directoare pentru determinarea cantitativă a melaminei şi a acidului cianuric prin CL-SM/SM, poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: