Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SEMNALE SONORE PENTRU PRODUSE DE UZ CURENT

SEMNALE SONORE PENTRU PRODUSE DE UZ CURENT

Reclame

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1371/2010

Sonerii, bip-uri, claxoane şi alte semnale sonore emise de produsele de consum vă enervează ? Nu reuşiţi să identificaţi ce aparat sună şi ce înseamnă aceasta?

Pentru a remedia acest lucru, ISO a elaborat un standard care defineşte profiluri de semnale sonore destinate a transmite o informaţie care se referă la utilizarea unui produs. De acum înainte, articolele de uz curent precum calculatorul dvs., aparatul foto sau jucăria preferată a copilului dvs. vor emite un semnal al cărui obiectiv şi a cărui semnificaţie vor fi uşor de înţeles şi care nu va mai fi confundat cu alte semnale sonore.

Kenji Kurakata, coordonator al echipei care a elaborat acest nou standard, a declarat:

Acest document se înscrie într-o serie de standarde care îşi propun să îmbunătăţească comoditatea de utilizare a produselor de consum şi, mai ales, să le facă eficace, mai eficiente şi mai agreabile pentru toţi utilizatorii. Dorim ca toţi utilizatorii să poată trăi şi lucra în armonie cu produsele lor de consum”.

Noul standard, ISO 24500:2010, Ergonomie. Proiectare accesibilă. Semnale sonore pentru produse de consum curent, este destinat să îmbunătăţească funcţionalitatea şi accesibilitatea semnalelor sonore integrate în produsele de consum, permiţând astfel facilitarea utilizării lor nu numai de către persoanele cu deficienţe vizuale sau auditive, dar şi de persoanele în vârstă, cele cu un handicap temporar şi de persoanele valide.

Profilurile de semnale sonore specificate în standardul ISO 24500 adoptă principiile de proiectare accesibilă, prezentate în Ghidul ISO/CEI 71:2001, Principii directoare pentru experţii în standardizare, pentru a răspunde necesităţilor persoanelor în vârstă sau a celor cu handicap. Acest standard va fi utilizat împreună cu standardul ISO 24501, Ergonomie. Proiectare accesibilă. Niveluri de presiune acustică ale semnalelor sonore pentru produse de consum curent, a cărui aplicare este prevăzută pentru începutul anului 2011.

Tema accesibilităţii este studiată în mod temeinic graţie lucrărilor diferitelor comitete tehnice ale ISO care elaborează standarde în domeniu. Aceasta este tema care a fost aleasă pentru dosarul numărului din septembrie 2010 al revistei ISO Focus+ şi tot aceasta a fost şi tema Zilei Mondiale a Standardizării din acest an – Accesibilitate pentru toţi cu standardele internaţionale, sărbătorită pe 14 octombrie 2010.

În plus, un workshop internaţional a fost organizat de Organizaţia de Cooperare Mondială în Domeniul Standardizării (WSC) între 3 şi 5 noiembrie 2010, la Geneva, pentru a examina standardele necesare pentru a facilita accesul la produse, servicii, medii şi instalaţii destinate persoanelor cu handicap. Această manifestare a reunit principalele grupuri de părţi interesate din lumea întreagă, pentru a dezbate această temă importantă. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să consultaţi site-ul nostru, la adresa: www.iso.org/wsc-accessibility.

Standardul ISO 24500:2010, Ergonomie. Proiectare accesibilă. Semnale sonore pentru produse de consum curent, a fost elaborat de subcomitetul SC 5, Ergonomia mediului fizic, al comitetului tehnic ISO/TC 159, Ergonomie. El poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: