Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR EN 14023:2010 Bitum şi lianţi bituminoşi. Cadru pentru specificaţiile bitumurilor modificate cu polimeri

SR EN 14023:2010 Bitum şi lianţi bituminoşi. Cadru pentru specificaţiile bitumurilor modificate cu polimeri

Reclame

Acest standard european furnizează un cadru pentru specificarea caracteristicilor şi metodelor de încercare corespunzătoare bitumurilor modificate cu polimeri, utilizate la construcţia şi întreţinerea drumurilor, pistelor de aeroport şi altor zone cu trafic.

Acest cadru acoperă următoarele caracteristici:

– „consistenţă la temperatură de lucru intermediară”;

– „consistenţă la temperatură de lucru ridicată”;

– „coeziune”;

– „durabilitate” a consistenţei;

– „fragilitate la temperatură de lucru scăzută”;

– „revenire elastică”.

Caracteristica de coeziune a fost adăugată pentru a putea diferenţia bitumurile modificate cu polimeri de alţi lianţi bituminoşi. Celelalte cerinţe esenţiale, „adezivitate” şi “capacitate de întărire‘’ sunt indicate prin încercări efectuate pe amestecurile bituminoase finite.

Introducerea claselor de convenienţă (tabelul 1, tabelul 2 şi tabelul 3) permite alegerea celei mai potrivite specificaţii pentru bitum, ţinând seama de condiţiile climatice locale şi de utilizarea sa.

Acest standard european face parte dintr-o familie de standarde europene referitoare la bitumuri, care au fost adoptate ca standarde române, după cum urmează:

 

 

 

 

 

 

 

Pentru comenzi, vă rugăm să ne contactaţi la:
Serviciul Vânzări-Abonamente
Tel: 021- 316.77.25, Fax: 021- 317.25.14/021- 312.94.88
e-mail : vanzari@asro.ro , site: www.asro.ro

Reclame

2 comentarii

 1. Nelie Pop spune:

  Buna Ziua,

  Avand in vedere armonizarea standardului Eu pentru Bitum si lianti bituminosi – Specificatii pentru bitumuri rutiere (SR EN 12591/ septembrie 2009) va rog sa ma ajutati cu unele lamuriri:
  1. Pana anul acesta, pentru fiecare bitum importat am facut Agrement tehnic. Agrementele tehnice din anii trecuti au valabilitate care depaseste 31.12.2010. AM inteles ca dupa aceasta data nu mai este nevoie de agrement tehnic si este suficient certificatul cu marcaj CE. Este adevarat?Si daca da, pentru ce se intampla cu acele agremente care au valabilitate cativa ani?
  2. Va rog sa ma lamuriti cu procedura pentru acest marcaj CE. Daca noi suntem „importatori” de produs dintr-o tara a EU, cum obtinem acest certificat cu marcar CE?

  Va multumim!

  N Pop

  • ASRO spune:

   Stimata doamna,
   Agrementele tehnice intra in competenta CTPC (Consiliului Tehnic Permanent pentru Constructii) si se elaboreaza la cererea producatorilor de anumite produse pentru care nu exista standarde. Prin urmare, atunci cand apar standardele din domeniu, agrementele tehnice isi inceteaza valabilitatea.

   Marcajul CE se aplica numai produselor care intra sub incidenta unei directive si, implicit, a standardelor armonizate, ceea ce este si cazul bitumurilor rutiere si a celor modificate cu polimeri, pentru care exista standarde armonizate si anume, SR EN 12591:2009 si, respectiv, SR EN 14023:2010, ambele sub incidenta Directivei UE „Produse pentru Constructii” (89/106/CEE).

   O zi buna,
   Doina Parvan
   Expert standardizare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: