Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR ISO 188:2010 Cauciuc vulcanizat sau termoplastic. Încercări de îmbătrânire accelerată şi rezistenţă la căldură

SR ISO 188:2010 Cauciuc vulcanizat sau termoplastic. Încercări de îmbătrânire accelerată şi rezistenţă la căldură

Reclame

Încercările de îmbătrânire accelerată şi de rezistenţă la căldură sunt destinate evaluării rezistenţei relative a cauciucului la deteriorare, odată cu trecerea timpului. În acest scop, cauciucul este supus la condiţii de deteriorare controlate, pe perioade de timp determinate, după care sunt măsurate caracteristicile respective şi sunt comparate cu proprietăţile cauciucului neîmbătrânit.

În cazul îmbătrânirii accelerate, cauciucul este supus unui mediu de încercare destinat să producă efectul îmbătrânirii naturale într-un timp mai scurt. În cazul încercărilor de rezistenţă la căldură, cauciucul este supus, perioade de timp îndelungate, aceleiaşi temperaturi ca aceea întâlnită în funcţionare.

Acest standard internaţional stabileşte încercările de îmbătrânire accelerată sau de rezistenţă la căldură a cauciucurilor vulcanizate sau termoplastice. Sunt prezentate două metode:

Metoda A: metoda etuvei cu circulaţie de aer, care utilizează o etuvă de tip celular sau o etuvă de tip cameră, cu viteză redusă a curentului de aer şi o ventilaţie de la 3 până la 10 schimburi pe oră;

Metoda B: metoda etuvei cu circulaţie de aer, care utilizează o etuvă de tip cameră, cu circulaţie forţată a aerului, cu ajutorul unui ventilator şi o ventilaţie de la 3 până la 10 schimburi pe oră.

În cazul metodelor care utilizează etuva cu circulaţie de aer, deteriorarea este accelerată prin creşterea temperaturii. Gradul de deteriorare astfel produs variază de la un cauciuc la altul şi de la o proprietate la alta.

De asemenea, degradarea poate fi accelerată şi de viteza aerului. Prin urmare, îmbătrânirea efectuată cu diferite etuve poate conduce la rezultate diferite.

Consecinţele acestor efecte sunt următoarele:

a) Îmbătrânirea accelerată nu reproduce cu fidelitate, în toate circumstanţele, modificările produse de îmbătrânirea naturală.

b) Uneori, îmbătrânirea accelerată nu indică cu exactitate durata de viaţă naturală sau de funcţionare pentru anumite cauciucuri; astfel, îmbătrânirea la temperaturi cu mult peste temperatura mediului ambiant sau de funcţionare poate tinde să egalizeze duratele de viaţă aparente ale cauciucurilor care se deteriorează cu viteze diferite în timpul depozitării sau în funcţionare. Îmbătrânirea la una sau mai multe temperaturi intermediare este utilă pentru evaluarea fiabilităţii îmbătrânirii accelerate la temperaturi înalte.

c) Este posibil ca încercările de îmbătrânire accelerată care implică diferite proprietăţi să nu fie satisfăcătoare pentru evaluarea duratelor de viaţă relative ale diferitelor cauciucuri şi chiar le pot clasifica într-o ordine diferită. De aceea, se recomandă măsurarea deteriorării prin modificările proprietăţii sau proprietăţilor care au importanţă practică, cu condiţia ca acestea să poată fi măsurate cu o exactitate rezonabilă.

Pentru comenzi, vă rugăm să ne contactaţi la:
Serviciul Vânzări-Abonamente
Tel: 021- 316.77.25, Fax: 021- 317.25.14/021- 312.94.88
e-mail : vanzari@asro.ro , site: www.asro.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: