Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » PROTECŢIA OPERATORILOR CONTRA RISCURILOR DE RĂNIRE SAU DECES PROVOCATE DE MAŞINI

PROTECŢIA OPERATORILOR CONTRA RISCURILOR DE RĂNIRE SAU DECES PROVOCATE DE MAŞINI

Reclame

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1379/2010

Noul standard ISO 12100, referitor la aprecierea şi la reducerea riscurilor provocate de maşini, va îmbunătăţi protecţia operatorilor şi va ajuta proiectanţii şi fabricanţii să reducă fenomenele periculoase.

Preţul accidentelor care implică maşini este ridicat pe plan uman, economic şi social. Studii recente au relevat faptul că un accident poate costa victima şi societatea până la 1 milion de dolari americani.

Graţie noului standard ISO 12100:2010, Securitatea maşinilor. Principii generale de proiectare. Aprecierea şi reducerea riscului, proiectanţii vor putea să identifice riscurile din stadiul de proiectare a maşinilor şi să reducă astfel riscurile de accidente.

Liniile directoare referitoare la aprecierea riscului, specificate în standard, sunt prezentate ca o serie de etape logice care vor permite proiectanţilor să determine sistematic limitele maşinii, să identifice riscurile de fenomene periculoase – zdrobire, tăiere/secţionare, şoc electric sau oboseală – şi să estimeze pericolele potenţiale datorate defectărilor maşinilor sau erorilor umane.

Informaţiile obţinute graţie acestui proces vor permite fabricanţilor să determine dacă o maşină este suficient de sigură. Dacă maşina se dovedeşte periculoasă, aceste informaţii vor fi utile pentru a trece în stadiul următor, cel de reducere a riscurilor. Procesul va fi atunci reluat până când siguranţa maşinii este considerată adecvată.

Christoph Preusse, preşedinte al comitetului tehnic al ISO care a elaborat standardul, a declarat:

Standardul ISO 12100 este un instrument a cărui eficacitate a fost demonstrată pentru reducerea numărului de accidente, graţie metodologiei pe care o stabileşte pentru proiectarea maşinilor şi măsurilor pe care le specifică pentru a le preveni.

Acest standard va proteja persoanele contra rănirilor, va reduce costurile umane şi financiare pentru societate, oferind persoanelor siguranţa şi confortul unui mediu uşor de utilizat”.

Stabilind cadrul celor mai bune practici la nivel internaţional, ISO 12100 va contribui la eliminarea barierelor tehnice din calea comerţului, protejând securitatea şi sănătatea utilizatorilor maşinilor, conform cerinţelor impuse de legislaţia naţională a diferitelor state din lumea întreagă.

Standardul ISO 12100 înlocuieşte ISO 12100-1:2003, ISO 12100-2:2003 şi ISO 14121-1:2007. El va servi ca bază pentru elaborarea de standarde de tip B (standarde generice de securitate), care tratează un aspect de securitate sau un mijloc de protecţie valabil pentru o gamă largă de maşini, sau standarde de tip C (standarde de securitate pentru maşini), care tratează cerinţe de securitate detaliate care se aplică unei maşini sau unui grup de maşini.

ISO 12100:2010, Securitatea maşinilor. Principii generale de proiectare. Aprecierea şi reducerea riscului, a fost elaborat de ISO/TC 199, Securitatea maşinilor, care lucrează cu industria, organismele din domeniul sănătăţii şi securităţii, autorităţile publice, organizaţiile sindicale, asociaţiile de angajatori şi organizaţiile internaţionale precum Organizaţia Internaţională a Muncii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii la elaborarea de standarde care reduc riscurile de rănire acasă, la locul de muncă şi în timpul activităţilor de agrement.

Standardul ISO 12100:2010 poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: