Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » PREVENIREA INCENDIILOR PROVOCATE DE ŢIGARETE

PREVENIREA INCENDIILOR PROVOCATE DE ŢIGARETE

Reclame

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1382/2010

Este suficient un moment de neatenţie sau de somnolenţă şi ţigareta dvs. aprinsă cade pe pat sau pe fotoliu şi acesta ia foc.

Pentru a limita riscurile unui incendiu care are loc după căderea unui chiştoc pe materiale inflamabile precum salteaua sau mobilele capitonate, ISO a publicat un standard de performanţă care furnizează fabricanţilor de ţigarete şi organismelor de reglementare o încercare comună pentru a identifica ţigaretele care prezintă un potenţial de incendiere scăzut.

Noul standard, ISO 12863:2010, Metodă de încercare standardizată pentru evaluarea potenţialului de incendiere al ţigaretelor, se aplică ţigaretelor care se consumă pe lungimea unei coloane de tutun. Acest standard se bazează – cu autorizaţia ASTM International, pe ASTM International E 2187, Metodă de încercare standard pentru măsurarea puterii de aprindere a ţigaretelor (Standard Test Method for Measuring the Ignition Strength of Cigarettes).

După cum declară Richard E. Gann de la Institutul Statelor Unite pentru Standarde şi Tehnologie, şef de proiect pentru ISO 12863,

Tigaretele provoacă numeroase incendii mortale. Un chiştoc aprins poate cauza, la contactul cu unele materiale textile sau unele ţesături ale mobilelor un asemenea incendiu. În fiecare an, în afară de pagube materiale considerabile, incendiile fac mii de victime şi de răniţi”.

Tot potrivit lui Gann,

Limitarea potenţialului de incendiere al ţigaretelor este un mijloc important de reducere a riscului de incendiu. Trebuie ştiut că s-au realizat ţigarete care se pot stinge singure, reducându-se astfel riscurile de incendiu provocat de neatenţie sau uitare. Datele referitoare la incendii în statul New York relevă că graţie regulamentului care se aplică ţigaretelor, numărul deceselor cauzate de incendiile provocate de chiştocuri va fi probabil redus la jumătate”.

Standardul ISO 12863 a fost publicat ca standard european (EN ISO 12863), conform Acordului de la Viena.

Standardul ISO 12863 a fost elaborat în colaborare de către comitetul tehnic ISO/TC 92, Securitatea la foc, subcomitetul SC 1, Aprinderea şi înteţirea focului şi ISO/TC 126, Tutun şi produse din tutun. ISO a elaborat peste o sută de standarde pentru a trata problemele referitoare la securitatea la incendiu.

Standardul ISO 123863:2010, Metodă de încercare standardizată pentru evaluarea potenţialului de incendiere al ţigaretelor poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: