Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » ISO 29990 pentru Servicii de educaţie non-formală şi formare profesională

ISO 29990 pentru Servicii de educaţie non-formală şi formare profesională

Traducere: Adina Haţegan – Comunicat de presă ISO nr.1384/2010

Noul standard ISO 29990: 2010 are ca scop îmbunătăţirea calităţii serviciilor de educaţie facilitând compararea acestora la nivel mondial

Noul standard ISO vizează îmbunătăţirea calităţii ofertelor de pe piaţa internaţională referitoare la serviciile de educaţie non-formală şi instruire pe domenii specifice, cum ar fi formarea profesională, învăţarea pe toata durata vieţii şi training- urile la locul de muncă.

Standardul ISO 29990:2010, Servicii de educaţie non-formală şi formare profesională – Cerinţe de bază pentru furnizorii de servicii va mări transparenţa pe această piaţă, permiţând compararea la nivel mondial a serviciilor de instruire, oferind o alternativă unică susţinută de consensul la nivel internaţional în ceea ce priveşte varietatea impresionantă de standarde şi servicii care există în prezent în acest domeniu.

Cunoaşterea devine un factor important în managementul corporatist de succes peste tot în lume,  iar educaţia este considerată din ce în ce mai mult un serviciu orientat către zona de afaceri.

Importanţa economică crescândă a educaţiei la nivel mondial în cadrul societăţii bazate pe cunoaştere a creat noi oportunităţi economice, cum ar fi crearea de activităţi care vor furniza servicii de instruire generatoare de profit. Prin urmare, asigurarea calităţii devine o problemă extrem de importantă.

Obiectivul standardului ISO 29990 este de a oferi un model generic de practică profesională de calitate şi performanţă, precum şi o referinţă comună pentru furnizorii de servicii de educaţie cât şi pentru clienţii lor în proiectarea, dezvoltarea şi transmiterea de cunoştinţe non-formale, trening şi dezvoltare profesională.

Standardul încurajează concentrarea activităţii pe elev şi pe rezultatele procesului de învăţare, subliniind întreaga gama de opţiuni disponibile pentru furnizarea de servicii educative.

Deoarece abordează competenţa furnizorilor de servicii de educaţie şi formare profesională, standardul va asista organizaţiile şi persoanele fizice la selectarea ofertantului optim, care va îndeplini cerinţele şi aşteptările lor legate de competenţă şi dezvoltarea capacitaţilor. În plus, se preconizează ca ISO 29990:2010 să poată fi folosit pentru certificarea furnizorilor de servicii educative (certificare ISO 29990).

ISO 29990:2010 este primul standard elaborat de comitetul tehnic ISO / TC 232, Servicii de educaţie non-formală şi formare profesională.

Dl. Thomas Rau, preşedintele comisiei, explică:

“Scopul TC 232 este acela de a crea un cadru adecvat pentru elaborarea standardelor în domeniul serviciilor non-formale de educaţie. Elementele de bază ale acestuia sunt asigurarea calităţii şi eficienţei educaţiei sau formării profesionale şi îmbunătăţirea transferului de cunoştinţe, alături de creşterea transparenţei şi comparabilităţii serviciilor oferite în acest domeniu. ISO 29990 va ajuta furnizorii de servicii educative la îmbunătăţirea capacitaţii lor de a oferi în mod constant o activitate de calitate, de a îmbunătăţi eficienţa organizaţională şi de a reduce costurile totale ale afacerii.”

ISO 29990:2010 poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: