Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » Noi coduri de ţară ISO pentru insulele aparţinând arhipelagului Olandez al Indiilor de Vest

Noi coduri de ţară ISO pentru insulele aparţinând arhipelagului Olandez al Indiilor de Vest

Anunțuri

Traducere: Adina Haţegan – Comunicat de presă ISO nr.1383/2010

ISO a elaborat noi coduri de ţară pentru insule din arhipelagul Olandez al Indiilor de  Vest, pentru a reflecta noul lor statut administrativ, ca urmare a reformei constituţionale a guvernul Ţărilor de Jos.

Insulele Curaçao şi Sint Maarten au devenit ţări autonome ale Regatului Ţărilor de Jos, cu următoarele codurile de ţară formate din două şi trei litere, elaborate în conformitate cu standardul ISO ISO 3166-1:

–  Sint Maarten (partea olandeză) SX    SXM

–  Curaçao CW   CUW

Insulelor din Bonaire, Sf. Eustatius şi municipalităţile olandeze Sababecome le sunt atribuite următoarele coduri ISO 3166-1:

– Bonaire, Sf. Eustatius şi Saba  BES BQ

Codurile pentru Antilele Olandeze au fost eliminate din ISO 3166-1 şi tranzitoriu rezervate pentru o perioadă de 50 de ani:

– Antilele Olandeze AN ANT

Codurile de ţară specificate în ISO 3166 sunt utilizate pe scară largă sub forma de abrevieri în vederea identificării diverselor ţări în anumite contexte, cum ar fi adrese poştale, numele domeniilor de internet şi tranzacţiile financiare electronice.

Ele au înlocuit în mare parte cele aproape 70 de sisteme diferite de codare naţională, dezvoltate de-a lungul timpului de diferite state şi de organizaţii din sectorul public şi privat, cu un potenţial enorm pentru confuzii.

Codurile ISO sunt alocate în conformitate cu o serie de proceduri transparente de către Agenţia de Mentenanţă  a ISO 3166, care le pune la dispoziţie în mod gratuit.

ISO atribuie coduri, dar nu decide dacă un teritoriu este ţară sau nu.

Practica uzuală este de a aloca coduri numai acelor ţări înregistrate ca atare de către Organizaţia Naţiunilor Unite, fie în Buletinul Terminologic al Codurilor de ţară, fie în Codurile naţionale şi regionale pentru uz statistic, elaborate şi revizuite de către Organizaţia Naţiunilor Unite – Divizia de Statistică.

Codurile de două litere sunt cele mai frecvent utilizate, în timp ce codurile de trei litere sunt pentru utilizări speciale, în cazul în care este necesară o identificare sub forma de cod cu numele complet al ţării în cauză.

Acestea sunt utilizate în special în paşapoartele ce pot fi scanate electronic, îndeplinind cerinţele Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile. (www.iso.org)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: