Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR EN 338:2010, Lemn pentru construcţii. Clase de rezistenţă

SR EN 338:2010, Lemn pentru construcţii. Clase de rezistenţă

Reclame

Acest standard stabileşte un sistem de clase de rezistenţă pentru uz general pentru codurile de calcul al structurilor. El prezintă, pentru fiecare clasă, valorile caracteristice ale proprietăţilor de rezistenţă şi de rigiditate şi valorile masei volumice, precum şi regulile de repartizare a populaţiilor de lemn (de exemplu, combinaţii de specii, origine şi calităţi) pe clase.

Acest standard se aplică pentru lemnul de răşinoase şi de foioase, destinatpentru utilizări structurale. Standardul conţine clase de rezistenţă suplimentare care sunt mai potrivite pentru valorile caracteristice ale lemnului de foioase din zonele cu climă temperată. Acesta conţine, de asemenea, valori caracteristice modificate pentru clasele de lemn de răşinoase în ceea ce priveşte rezistenţa la forfecare şi la tracţiune transversale.

Varietatea tipului şi calităţii lemnului disponibil, diversitatea utilizărilor finale şi capacităţilor de producţie ale industriilor locale ale lemnului, conduc la existenţa unei multitudini de combinaţii de specii şi clase de rezistenţă, care duc la proprietăţi de rezistenţă diferite, ceea ce, în consecinţă, complică proiectarea şi specificarea lemnului pentru construcţii.

Un sistem al claselor de rezistenţă grupează împreună sorturi şi specii cu proprietăţi de rezistenţă similare, făcându-le astfel interschimbabile. Aceasta permite, deci, unui proiectant, să prevadă o clasă de rezistenţă aleasă şi să utilizeze în calculele de proiectare valorile caracteristice ale rezistenţei.

 Sistemul claselor de rezistenţă prezintă următoarele avantaje:

a) posibilitatea introducerii în sistem a unor specii/calităţi suplimentare, oricând şi fără a afecta specificaţiile existente pentru lemnul de construcţii;

b) eliminarea cerinţei, pentru proiectant, de a cunoaşte la data proiectării, costurile şi disponibilitatea diferitelor specii şi calităţi posibile. El poate efectua simplu calculele sale, utilizând valorile rezistenţei, rigidităţii şi masei volumice ale unei clase speciale, după care să specifice această clasă; apoi el poate recurge la o ofertă pentru a selecta cuplurile specie/calitate oferite, cel mai bine adaptate şi cele mai economice.

c) posibilitatea pentru furnizori, de a oferi produse care îndeplinesc mai multe specificaţii decât ar fi posibil dacă ar fi specificate speciile şi calităţile.

Acest standard înlocuieşte SR EN 338:2004, faţă de care s-au efectuat următoarele modificări:

– s-au introdus clase de rezistenţă suplimentare în special pentru lemnul de foioase din zona de climă temperată;

– s-au modificat ecuaţiile pentru rezistenţa la forfecare şi la tracţiune pentru clasele lemnului de răşinoase din anexa A, informativă.

Standardul european EN 338:2009 face parte din patrimoniul comitetului tehnic CT 326, Structuri de lemn şi structuri metalice în construcţii.

Standardele pot fi achiziţionate pe hârtie sau pe CD.

Pentru comenzi, vă rugăm să ne contactaţi la:

Serviciul Vânzări-Abonamente

Tel : 021- 316.77.25, Fax :021- 317.25.14/ 021- 312.94.88

e-mail : vanzari@asro.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: