Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » ISO 14001, Sisteme de management de mediu. Listă de verificare pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Sunteţi gata ?

ISO 14001, Sisteme de management de mediu. Listă de verificare pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Sunteţi gata ?

Reclame

  

ISO 14001, Environmental Management Systems – An easy-to-use checklist for small business – Are you ready  

[ISO 14001, Sisteme de management de mediu. Listă de verificare pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Sunteţi gata ?]

 Întreprinderile mici şi mijlocii dispun de un nou instrument care le permite să beneficieze mai uşor de implementarea sistemului de management de mediu bazat pe standardul internaţional ISO 14001.

Acest instrument prezentat sub forma unui manual însoţit de un CD, ISO 14001, Environmental Management Systems – An easy-to-use checklist for small business – Are you ready,  este publicat de către ISO în versiunile engleză, franceză şi spaniolă.

Standardul ISO 14001, publicat în 1996, apoi revizuit în 2004, s-a dovedit a avea un foarte mare succes. Implementat acum în 159 de ţări, standardul a furnizat întreprinderilor un puternic instrument de management pentru îmbunătăţirea performanţelor lor de mediu. La sfârşitul lui 2009 existau în lume peste 223.149 de organizaţii certificate în conformitate cu ISO 14001 – o cifră care indică o creştere cu 18% faţă de 2008. Numeroase întreprinderi şi-au îmbunătăţit modul de funcţionare şi au redus impactul activităţilor, proceselor, produselor şi serviciilor lor asupra mediului, utilizând o abordare sistematică care vizează îmbunătăţirea continuă.

Astfel, avantajele demersurilor pozitive privind aspectele de mediu nu acoperă numai protejarea mediului, ci se reflectă şi în performanţele întreprinderii, mai ales în ceea ce priveşte îmbunătăţirea imaginii, facilitarea accesului pe pieţele internaţionale, furnizând o referinţă comună privind comunicarea performanţelor de mediu.

În prefaţa manualului, secretarul general al ISO, Robert Steele şi directoarea executivă a CCI, Patricia R. Francis, au afirmat: „Experienţa arată că întreprinderile mici şi mijlocii pot, de asemenea, să implementeze un SMM eficace şi ca urmare să obţină variate beneficii. Implementarea SMM poate prezenta, totuşi, unele dificultăţi. Prezentul manual îşi propune să ajute organizaţiile să înţeleagă cerinţele care se aplică sistemelor de management de mediu şi să identifice principalele elemente care trebuie îmbunătăţite. Efectele pozitive sunt numeroase, chiar dacă scopul final vizat nu este certificarea de terţă parte.

Sperăm că acest nou manual, al cărui obiect este să ne ajute să exploatăm avantajele standardului ISO 14001, va constitui o utilitate practică pentru întreprinderile mici, în mod deosebit în statele în curs de dezvoltare şi în cele cu economii în tranziţie”.

Manualul şi CD-ul sunt prezentate sub forma unei liste de verificări care ghidează utilizatorii să-şi pună întrebări privind aspectele de mediu din organizaţia lor şi să găsească răspunsurile optime la acestea. Acest demers, realizat pas cu pas, va permite conducătorilor întreprinderii să determine starea actuală a performanţei de mediu şi să identifice principalele domenii în care este posibilă îmbunătăţirea.

Această listă de verificări cuprinde 16 părţi care acoperă fiecare un aspect specific al procesului de implementare a SMM, cu o explicaţie scurtă a cerinţelor relevante din ISO 14001 şi cu recomandări privind integrarea acestor aspecte în SMM în funcţie de necesităţile organizaţiei. CD-ul permite o navigare electronică uşoară, salvarea răspunsurilor la întrebări şi tipărirea lor.

ISO 14001, Sisteme de management de mediu. Listă de verificare pentru uzul întreprinderilor mici şi mijlocii. Sunteţi gata ? este publicat în format A5, este spiralat şi figurează în limbile: engleză (87 de pagini, ISBN 978-92-67-10531-4), franceză (89 de pagini, ISBN 978-92-67-20531-1) şi spaniolă (93 de pagini, ISBN 978-62-67-351-8). CD-ul există în cele trei limbi menţionate (ISBN 978-92-67-02019-8).

Produsul poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România:

Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: