Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » Norexport – Standarde pentru întreprinderi mici

Norexport – Standarde pentru întreprinderi mici

Reclame

de Fabio Tobon, membru ISO pentru Columbia

Este o convingere nu numai în Columbia dar şi în America Latină că, într-adevăr, la nivel mondial participarea în procesul de standardizare se potriveşte marilor companii internaţionale şi ,poate, întreprinderilor medii şi mari.

În timp ce nu e total corectă, această percepţie totuşi nu e nici lipsită de fundament. Implicarea în munca de standardizare a întreprinderilor mici şi mijlocii SME ( IMM-uri) e relativ limitată datorită lipsei banilor, a timpului şi a expertizei calificate.

Participarea microîntreprinderilor este chiar şi mai mică. În Columbia, aceste companii sunt în general afaceri de familie, cu nu mai mult de 10 angajaţi, care muncesc în sectorul de servicii. Acest articol se referă la aceste întreprinderi mici şi mijlocii, cunoscute ca SMMIE ( IMM-uri).

Esenţial pentru dezvoltare

Aproape 95% din toate companiile din Columbia sunt SMMIE ( IMM-uri). Nu numai că ele reprezintă majoritatea companiilor din Columbia, dar ele de asemenea au un impact semnificativ pentru economie, fiindcă angajează 65% din forţa de muncă a ţării.

Aceleaşi date se regăsesc în alte ţări în curs de dezvoltare.

Una din problemele majore este că aproape o jumătate din SMMIE sunt informale. În general, aceste companii mici şi mijlocii nu sunt potrivite pentru inovaţie. Ele fac faţă de asemenea problemelor de comercializare şi accesului limitat la pieţe. Aceste probleme sunt adesea legate de folosirea standardelor (sau mai corect de lipsa folosirii standardelor).

Standardele sunt aproape necunoscute printre proprietarii şi managerii de SMMIE (IMM-uri) şi este dificil să îi facem să participe la dezvoltarea lor.

Un factor important care afectează competitivitatea acestor întreprinderi mici şi mijlocii este eşecul de a folosi standardele recunoscute internaţional pentru produsele şi serviciile pe care le deţin.

Norexport

Cu ajutorul financiar al Băncii de Dezvoltare Interamericane (IDB) am iniţiat proiectul Norexport pentru a creşte participarea SMMIE în procesul de standardizare în Bolivia, Columbia şi Peru. Programul Norexport durează de cinci ani şi a început cu un studiu al economiilor celor trei ţări şi a nevoii de standardizare pentru a ajuta ca SMMIE să şi mărească participarea la piaţa lor şi capacităţile de export.

Aproape 95% din companiile columbiene sunt întreprinderi mici şi mijlocii

Cu participarea activă a organismelor naţionale de standardizare (IBNRCA) Bolivia, (ICONTEC) Columbia şi (INDECOPI) Peru s-a dezvoltat un program pentru a întâlni nevoile celor care vând mărfurile confecţionate din produse indigene.

Adiţional, programul ţinteşte să asiste organizaţiile în implementarea sistemelor de management al calităţii. Ca o activitate complementară sugerată de guvernele implicate în proces, am dezvoltat de asemenea un ghid pentru a ajuta formalizarea SMMIE.

Proiecte realizate

ICONTEC a muncit 47 de ani ca să dezvolte mai mult de 5 700 de standarde naţionale columbiene cu o participare minimă din partea întreprinderilor mici şi mijlocii. Una dintre cele mai importante realizări a programului cu IDB în cele trei ţări a fost participarea activă a SMMIE şi producţia de standarde pentru produse indigene care ar putea fi exportate în ţările vecine.

Programul a produs 465 standarde, dintre care 58 au devenit standarde regionale pentru ţările din pactul Andean. Unele standarde speciale au fost făcute pentru întreprinderi mici şi mijlocii, incluzând CONTEC standardul NTC 6001 sistemul calităţii (echivalentul lui ISO 9001 dar pentru IMM-uri) şi NTC 5520, calitate pentru servicii pentru micile întreprinderi.

Norexport a oferit cursuri speciale şi seminarii pentru a ajută IMM-urile prin creşterea responsabilităţii în legătură cu standardele şi învăţarea despre cum se lucrează cu ele. Peste 18 700 de persoane au participat la aceste seminarii care au avut ca scop să crească implicarea în privinţa importanţei standardelor.

Pentru instituţia noastră, ca şi pentru organismele naţionale de standardizare din Bolivia şi Peru alt pas important în standardizare a fost producţia a 111 ghiduri de implementare pentru produse specifice, care ajută antreprenorii din întreprinderile mici şi mijlocii să implementeze standardele în companiile lor.

Antreprenorii fac standardizarea cunoscută în comunităţile lor

Altă problemă cheie implică învăţarea despre cum să ajungem la IMM-uri prin asociaţiile existente. Aceasta conduce la o nouă legătură cu partenerii care au îmbrăţişat cu entuziasm beneficiile standardizării.

Una din trăsăturile importante ale programului a fost angajarea unor consultanţi pentru a ajuta IMM-urile să implementeze standardele dezvoltate în proiect. La final 177 de întreprinderi au implementat standarde şi au fost certificate.

Am învăţat din proiect că antreprenorii întreprinderilor mici şi mijlocii care au participat la program au ajutat la promovarea standardizării în comunităţile lor şi în câmpurile lor de muncă.

Ei şi-au păstrat şi participarea în comunităţile noastre diferite de interes.

Să îmbunătăţim competitivitatea

Întreprinderile mici şi mijlocii sunt sectoare importante în Columbia şi în alte ţări în curs de dezvoltare. Avem nevoie trebuie să le captăm atenţia cu mesaje despre standardizare şi scheme despre declaraţii de conformitate pentru a-i ajuta să fie mai competitivi şi să supravieţuiască în lumea de afaceri agresivă  de astăzi.

Este nevoie de guverne să ajute IMM-urile în primul rând să fie legalizate pentru a reduce aproximativ 50% dintre companii care nu sunt în fluxul economic al ţării şi să fie competitive prin folosirea standardelor. Numai cu IMM-uri valoroase aceste ţări pot să reducă şomajul, să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii şi să fie mult mai competitive pe arena internaţională.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: