Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » Standardul ISO 26000 nu este un referenţial pentru certificare

Standardul ISO 26000 nu este un referenţial pentru certificare

Reclame

de Sean MacCurtain

 

Prin elaborarea standardului ISO 26000 nu s-a intenţionat, de la început, acordarea unui statut de standard de referinţă pentru certificare. Aceasta a fost o condiţie pentru acceptarea sa ca proiect de temă nouă, iar baza pentru elaborarea sa a fost ca acesta să fie ca un document de îndrumare – care nu conţine nici o cerinţă.

În capitolul său dedicat domeniului de aplicare, ISO 26000, menţionează clar : „Acest standard internaţional nu este un standard de sistem de management. Nu este destinat sau potrivit pentru scopuri de certificare, reglementare sau de natură contractuală. Orice ofertă de certificare sau cereri de certificare, conform ISO 26000 ar fi o reprezentare greşită a intenţiei şi scopului şi o utilizare greşită a acestui standard internaţional. Din moment ce acest standard internaţional nu conţine cerinţe, orice astfel de certificare nu ar reprezenta o demonstrare a conformităţii cu acest standard internaţional”.

Pentru a întări această declaraţie, Forumul Internaţional pentru Acreditare (IAF) a emis o rezoluţie care menţionează că nu vor exista certificări acreditate conform acestui standard şi îndeamnă organismele de certificare să nu promoveze sau să efectueze certificare conform ISO 26000.

Dincolo de aceste declaraţii şi rezoluţii, structura şi conţinutul standardului subliniază că certificarea nu este viabilă şi nici o reflecţie clară a implementării standardului.

Un obiectiv principal al certificării este gradul de comparaţie al rezultatelor certificării. Un document potrivit pentru certificare ar trebui să conţină cerinţe care sunt exprimate într-o manieră care să conducă la o interpretare exactă şi uniformă în aşa fel încât utilizatorii să aibă o înţelegere comună despre cum trebuie să fie aplicat.

Când o organizaţie este certificată după standard, aceasta ar trebui să fie comparabilă cu altă organizaţie certificată după acelaşi standard, de către un alt organism de certificare.

Conţinutul lui ISO 26000, compus doar din îndrumări şi recomandări, permite şi încurajează flexibilitatea modului în care acestea sunt interpretate şi implementate, de la o organizaţie la alta şi de la o regiune la alta, în funcţie de circumstanţele specifice acestora. Acest lucru face ca certificările între organizaţii să devină imposibil de comparat. Nu am ştii măsura în care a fost implementat standardul cu adevărat.

În plus, certificarea necesită efectuarea unui audit, audit care reprezintă măsurarea gradului în care au fost îndeplinite cerinţele. Prin urmare, pentru a efectua un audit de certificare, este nevoie de un set de cerinţe. Dacă un audit nu poate avea ca rezultat o reflecţie clară a implementării cerinţelor, atunci se pune sub semnul întrebării valoarea certificării. Luând în considerare toate cele menţionate mai sus, nu este nici cinstit şi nici folositor să certifici conform ISO 26000.

ISO a indicat că, în cazul în care o piaţă are nevoie să fie identificată pentru un standard referenţial pentru certificare în această zonă, ar fi de dorit să se elaboreze un asemenea standard în concordanţă cu principiile consensului şi transparenţei.

În cazul în care ar exista o nevoie larg răspândită şi relevantă pentru piaţă pentru un standard referenţial de certificare în acest domeniu, ISO ar lua în considerare elaborarea unui astfel de standard strict în concordanţă cu principiile relevanţei globale, ale consensului şi transparenţei.

 

dl. Sean MacCurtain este secretar al Comitetului ISO

privind evaluarea conformităţii (ISO/CASCO)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: