Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » O lume codată Economisirea timpului, a spaţiului şi a energiei

O lume codată Economisirea timpului, a spaţiului şi a energiei

Reclame

de Elizabeth Gasiorowski-Denis

 

Sistemele de codare sunt printre cele mai des folosite sisteme pentru standardizare de către guvern, afaceri şi public, în ansamblul său. În fiecare zi, codurile sunt folosite în milioane de operaţiuni şi elemente pe plan mondial, în domenii care variază de la cărţi şi paşapoarte la vagoane de marfă şi transferuri de bani.

Un cod format din două caractere, cum este TF pentru teritoriile franceze de sud economiseşte timp (şi, prin urmare, bani) în timpul intrării datelor, reducând numărul apăsării tastelor de la 25 la 2. Cerinţele stocării de date sunt, de asemenea, reduse proporţional. Codurile reduc, de asemenea, ratele de eroare în timpul intrării şi ieşirii datelor, stabilind reprezentări clare şi consecvente pentru oameni, locuri sau lucruri care pot purta diferite nume sau pot avea ortografii diferite[*]. În toate cazurile, aceste coduri economisesc timp, spaţiu şi energie.

Să luăm în considerare IS0 3166-1, standardul ISO pentru coduri de ţară. Standardul ISO 3166-1 este unul din cele mai folosite pe plan mondial pentru că toate organizaţiile poştale naţionale din lume fac schimb de poştă internaţională în containere care poartă codurile de ţară pentru identificare. În paşapoartele citite de dispozitive, codul format din trei litere luat din standardul ISO 3166-1 este folosit pentru a determina naţionalitatea utilizatorului (indicată în standardul ISO/IEC 7501-1). În plus, sistemul de nume de domeniu pe internet foloseşte codurile ISO 3166-1 coduri alfa – 2, pentru a defini domeniile de nivel superior  ale ţărilor codate, de exemplu, Franţa ca „fr”, Australia ca „au”, Brazilia ca „br” sau Japonia ca „jp”.

Raportul special din numărul din aprilie 2011 al ISO Focus+ tratează standardul ISO 3166 şi aplicaţiile sale în mai multe sectoare, ca şi multe alte standarde ISO unde „codurile de succes” au un impact important.

The International Standard Book Number (ISBN) de exemplu, este unul dintre cei mai folosiţi şi de succes identificatori pe plan mondial, cu miliarde de numere ISBN atribuite de mai mult de un milion de edituri din mai mult de 200 de ţări. ISBN este cel mai important sprijin pentru sistemele de comercializare a cărţilor, facilitând compilarea bazelor de date cu produse, tranzacţiile de schimb electronic de date şi colectarea de date privind vânzările.

 

The Business Identifier Code (BIC) şi the International Bank Account Number (IBAN) sunt standarde indispensabile în lumea financiară, după mai mult de 20 de ani de la implementare. Datorită BIC, care identifică instituţiile financiare şi non financiare şi IBAN, care identifică conturile clienţilor băncilor, sunt făcute mai puţine erori în timpul tranzacţiilor financiare de rutină.

Industria financiară vrea să elaboreze un standard pentru a identifica entităţile juridice implicate în tranzacţii financiare. Un aşa fel de standard ar aduce beneficii clare, inclusiv o transparenţă suplimentară şi o reglementare a pieţelor financiare.

Fiecare container de transport din lume trebuie înregistrat cu un cod de identificare codul BIC al proprietarilor containerului şi al operatorilor. Codul BIC este folosit în 115 ţări de aproximativ 1700 de proprietari sau operatori reprezentând mai mult de 90% din flota mondială de containere.

Codul facilitează circulaţia internaţională admiterea temporară în domeniul vamal, cât şi controlul containerelor, manual sau automat prin sisteme computerizate şi/sau prin sisteme de control prin telecomandă în orice etapă a lanţului de transport şi în special în transportul combinat.

Industria automobilelor pe plan global este încă un alt sector care foloseşte un sistem de numere cuprinzător, numit Numărul de Identificare al Vehiculului (VIN), care descrie în mod unic un vehicul. Acest număr furnizează o descriere codată a vehiculului incluzând elemente cum ar fi fabricantul, anul de producţie, locul unde a fost produs şi caracteristicile vehiculului. Există servicii de istoric al vehiculului în mai multe ţări care pot ajuta deţinătorii potenţiali de maşini să folosească VIN pentru a găsi falsuri şi vehicule de marcă.

Şi mai există multe alte standarde ISO de succes în domeniul codificării. Raportul special din aprilie 2011 din revista ISO Focus+ prezintă o mostră de utilitate şi beneficii aduse de unele dintre cele mai renumite coduri de succes ISO.


[*] Standards for Archival Description: A Handbook, „Chapter 7: Codes”. Compilată de Victoria Irons Walch cu contribuţia lui Marion Matters.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: