Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » Viitorul: energia sustenabilă

Viitorul: energia sustenabilă

Reclame

De Elizabeth Gasiorovski-Denis

Potrivit Agenţiei Internaţionale de energie (AIE), eficienţa energetică oferă un instrument puternic şi cu cost redus pentru atingerea în viitor a dezideratelor energiei sustenabile. Îmbunătăţirile în eficienţa energetică pot reduce nevoia de investiţii în infrastructura energetică, să taie costurile pentru combustibili, să crească competitivitatea şi să îmbunătăţească nivelul de trai al consumatorului.

Beneficiile pentru mediul înconjurător pot fi de asemenea atinse prin reducerea gazelor cu efect de seră şi a poluării locale a aerului.

Utilizând  eficienţa energetică, va creşte şi securitatea energetică  şi va scădea utilizarea de combustibili fosili din import. Dar îmbunătăţirea eficienţei energetice implică activitatea miliardelor de utilizatori de energie şi de actori implicaţi, de la guverne la consumatori, de la industrie la transporturi şi clădiri, de la designul produselor şi echipamentelor la designul reţelelor şi infrastructurii.

Acţiunile necesare pentru a atinge eficienţa energetică implică un amalgam de reglementări, tehnologii , interese economice, comunicaţii şi bune practici.

Cercetările efectuate de  WEF (World Economic Forum), (Forumul economic mondial) au identificat, de exemplu, un rol pentru standardizarea internaţională cu scopul de a creşte nivelul eficienţei energetice.

În ultimul raport publicat „eficienţa energetică: primul punct pe ordinea de zi” se spune: ”Principala provocare o constituie creşterea cererii şi noile tehnologii online, scopurile creşterii eficienţei energetice sunt în continuă mişcare , iar standardele internaţionale pot îmbunătăţi această mişcare ”.

În mod clar, standardele internaţionale pot şi trebuie să ajute în acest context. Standardele internaţionale se adresează multor unităţi structurale care necesar a fi definite, implementate şi monitorizate de politicile micro şi macro din această arie, aşa cum sunt armonizarea termenilor şi definiţiilor , asigurarea evaluării metodelor metrice şi de testare, monitorizarea şi comunicarea consumului de energie, modelarea şi compararea sistemelor energetice sau caracterizarea materialelor şi produselor, ca şi a procesului lor de fabricare, din punctul de vedere al optimizării folosirii de energie,  rezultatul fiind economisirea energiei.

Numărul din luna mai 2011 al revistei ISO Focus + a avut ca tematică energia. Acest număr al  revistei s-a ocupat de ceea ce face ISO şi de ce standardele sunt instrumente de primă mână pentru a facilita folosirea energiei sustenabila şi provocările schimbării climei.

Acest număr analizează de asemenea diferite moduri de măsurare a eficienţei energetice şi analizează efectele acestora asupra mediului.

De asemenea, un studiu de caz de la departamentul american de energie (US Department of Energy), (DoE) care a implementat programul pilot al companiilor industriale americane bazat pe ISO 50001, managementul energiei, pentru a încuraja fabricarea energiei eficient şi pentru a promova îmbunătăţiri la performanţele energetice.

În final, noile comitete tehnice care au de a face cu probleme legate de energie, create de ISO, cum ar fi criteriul de sustenabilitate pentru bioenergie, economisire de energie şi eficienţa energetică a cuptoarelor industriale sunt prezentate.

Cu parteneriatul existent între  Consiliul Mondial al Energiei şi  Agenţia Internaţională de Energie (World Energy Council), (AIE) împreună cu activitatea semnificativă legată de producţia şi folosirea de energie, ISO pavează drumul către un viitor al energiei sustenabile pentru toţi.

Traducere de Diana Cosmin

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: