Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR EN ISO 3405:2011, Produse petroliere. Determinarea caracteristicilor de distilare la presiune atmosferică

SR EN ISO 3405:2011, Produse petroliere. Determinarea caracteristicilor de distilare la presiune atmosferică

Reclame

Caracteristicile de distilare (volatilitate) ale hidrocarburilor au un efect important asupra securităţii şi performanţelor acestora, în special în cazul combustibililor şi solvenţilor. Intervalul de distilare furnizează informaţii importante despre compoziţie şi comportare la depozitare şi utilizare, iar viteza de evaporare este un factor important în aplicaţiile celor mai mulţi dintre solvenţi. Valorile limită ale caracteristicilor de distilare indicate se aplică majorităţii specificaţiilor pentru produsele petroliere distilate, în scopul de a controla performanţele la utilizatorii finali şi de a regla formarea de vapori, care pot da naştere amestecurilor explozive cu aerul sau, în alte circumstanţe, pot să se degaje în atmosferă sub formă de emisii (compuşi organici volatili sau COV).

Acest standard internaţional stabileşte o metodă de încercare de laborator, utilizând aparatură manuală sau automată, pentru determinarea caracteristicilor de distilare ale distilatelor uşoare şi medii derivate din petrol, cu puncte iniţiale de distilare mai mari de 0 °C şi puncte finale de distilare sub aproximativ 400 °C.

În general, distilatele uşoare sunt benzinele pentru motoarele autovehiculelor, benzinele pentru motoarele autovehiculelor conţinând până la 10 % (V/V) etanol şi benzinele de aviaţie. Distilatele medii sunt combustibilii pentru motoarele de avioane, kerosenul, motorina, motorina cu până la 20 % (V/V) EMAG (esteri metilici ai acizilor graşi), combustibilii de focare şi combustibili navali, care nu conţin cantităţi apreciabile de reziduuri.

Standardul cuprinde principiile metodei de determinare a caracteristicilor, modul de eşantionare, de păstrare a eşantioanelor înainte de încercare şi de îndepărtare a apei din eşantioane.

De asemenea, sunt precizate cerinţele privind aparatura utilizată (baloane de distilare, refrigerent şi baie de răcire, paravan de protecţie metalic sau incintă pentru balonul de distilare (numai pentru aparatură manuală), sursă de căldură, suport pentru balon, cilindri gradaţi, sistem de măsurare a temperaturii, dispozitiv de centrare, barometru), pregătirea şi verificarea aparaturii.

De asemenea, este detaliat modul de lucru, atât pentru aparatura automată, cât şi pentru aparatura manuală, modul de calcul şi de exprimare a rezultatelor, fidelitatea (repetabilitate, reproductibilitate)

Standardul cuprinde şi şase anexe privind:

– Caracteristicile termometrelor (anexa A)

– Determinarea decalajelor în timp ale senzorilor de temperatură (anexa B)

– Determinarea datelor de distilare caracteristice (anexa C)

– Exemple de calcul (anexa D)

– Simularea erorilor coloanei emergente (anexa E)

– Exemple de rapoarte de încercare (anexa F)

Standardele pot fi achiziţionate pe hârtie sau în format electronic (CD).

Pentru comenzi, vă rugăm să ne contactaţi la:

Serviciul Vânzări-Abonamente

Tel : 021- 316.77.25, Fax :021- 317.25.14/ 021- 312.94.88

e-mail : vanzari@asro.ro.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: