Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » Au fost revizuite primele trei părţi ale seriei de standarde române referitoare la indicatoare şi mijloace de semnalizare rutieră (SR 1848).

Au fost revizuite primele trei părţi ale seriei de standarde române referitoare la indicatoare şi mijloace de semnalizare rutieră (SR 1848).

Reclame

Revizuirea seriei de standarde s-a impus cu prioritate atât datorită progreselor apărute în tehnologia de execuţie a indicatoarelor rutiere, cât şi necesităţii de corelarea cu noile standarde europene pentru siguranţa traficului rutier, dintre care seria de standarde SR EN 12899 ,,Indicatoare fixe pentru semnalizare verticală la drumuri”.

Faţă de ediţiile precedente, modificările generale efectuate au fost:

–  operarea corecturilor cuprinse în erate;

–  restructurarea, completarea şi adăugarea unor articole;

–  detalierea modalităţilor de realizare a unor variante de indicatoare specifice reţelei de autostrăzi din România;

–  extinderea utilizării panourilor având un fond retroreflectorizant fluorescent, de culoare galben-verde (cod culoare RAL 1026 conform DIN 6171-1:2011), în afara conturului indicatoarelor propriu-zise;

–  diversificarea indicatoarelor cu caracter temporar şi a mijloacelor auxiliare de semnalizare a lucrărilor;

Standardele revizuite din seria SR 1848 sunt:

SR 1848-1:2011, Semnalizare rutieră. Indicatoare şi mijloace de semnalizare rutieră. Partea 1: Clasificare, simboluri şi amplasare reprezintă revizuirea standardului SR 1848-1:2008 „Semnalizare rutieră. Indicatoare şi mijloace de semnalizare rutieră. Partea 1: Clasificare, simboluri şi amplasare”, pe care îl înlocuieşte. Standardul a fost elaborat iniţial în anul 2004 şi a fost revizuit în anul 2008.

Acest standard stabileşte formele, simbolurile, înscrisurile, culorile şi condiţiile de amplasare ale indicatoarelor rutiere care se adresează participanţilor la traficul de pe drumurile deschise circulaţiei publice, definite conform reglementărilor legale în vigoare.

SR 1848-2:2011, Semnalizare rutieră. Indicatoare şi mijloace de semnalizare rutieră. Partea 2: Condiţii tehnice reprezintă revizuirea standardului SR 1848-2:2008 „Semnalizare rutieră. Indicatoare şi mijloace de semnalizare rutieră. Prescripţii tehnice”, pe care îl înlocuieşte. Standardul a fost elaborat iniţial în anul 2004 şi a fost revizuit în anul 2008.

Acest standard stabileşte cerinţele tehnice referitoare la indicatoare şi alte mijloace de semnalizare rutieră şi cuprinde: dimensiunile indicatoarelor şi detalii privind execuţia acestora, cerinţe de execuţie privind: panoul substrat, faţa indicatorului şi mijloacele de susţinere, cerinţe privind ambalarea şi depozitarea, instalarea indicatoarelor, condiţiile de calitate şi controlul calităţii.

Standardul este destinat administratorilor drumurilor publice, deţinătorilor drumurilor private deschise circulaţiei publice, celor care proiectează şi celor care execută indicatoarele rutiere, tuturor celor care utilizează mijloacele de semnalizare rutieră, precum şi celor care activează în domeniul securităţii traficului rutier.

Prevederile acestui standard se referă la indicatoarele şi mijloacele de semnalizare rutieră care se adresează participanţilor la traficul de pe drumurile deschise circulaţiei publice, definite conform reglementărilor legale în vigoare.

Standardul cuprinde cerinţe tehnice referitoare la indicatoarele şi mijloacele de semnalizare rutieră prevăzute în SR 1848-1, cu excepţia celor luminoase, care fac obiectul standardului SR 1848-5.

SR 1848-3:2011, Semnalizare rutieră. Indicatoare şi mijloace de semnalizare rutieră. Partea 3: Scriere, mod de alcătuire reprezintă revizuirea standardului SR 1848-3:2008, Semnalizare rutieră. Indicatoare şi mijloace de semnalizare rutieră. Partea 3: Scriere, mod de alcătuire, pe care îl înlocuieşte. Standardul a fost elaborat iniţial în 2004 şi a fost revizuit în 2008.

Acest standard stabileşte condiţiile tehnice de proiectare şi inscripţionare ale indicatoarelor rutiere prevăzute în SR 1848-1 şi cuprinde: scrierea indicatoarelor rutiere şi modul de realizare a graficii indicatoarelor care cuprind simboluri şi înscrisuri;

Standardul se aplică drumurilor deschise circulaţiei publice definite conform reglementărilor legale în vigoare.

 

Tot din ceastă serie de standarde mai fac parte şi: 

SR 1848-7:2004, Semnalizare rutieră. Marcaje rutiere care se referă la marcajele rutiere necesare pentru participanţii la traficul de pe drumurile deschise circulaţiei publice, definite conform reglementărilor legale în vigoare. În standard sunt stabilite formele, dimensiunile, locul de aplicare, semnificaţia şi prevederile generale de execuţie ale marcajelor rutiere care servesc la organizarea circulaţiei, avertizarea sau îndrumarea participanţilor la traficul rutier. Acestea pot fi folosite singure sau împreună cu alte mijloace de semnalizare rutieră cărora le completează, le întăresc sau le precizează semnificaţia.

Marcajele se aplică pe suprafaţa părţii carosabile a drumurilor cu îmbrăcăminţi moderne, pe borduri, pe lucrări de artă, pe accesorii ale drumurilor precum şi pe alte elemente din zona drumurilor (stâlpi, arbori, parapete etc.).

SR 1848-4:1995, Siguranţa circulaţiei. Semafoare pentru dirijarea circulaţiei. Amplasare şi funcţionare care stabileşte prescripţiile privind amplasarea şi funcţionarea semafoarelor folosite la dirijarea circulaţiei de vehicule, pietoni şi biciclete de la intersecţiile drumurilor publice.

 Standardele pot fi achiziţionate pe hârtie sau în format electronic (CD).

Pentru comenzi, vă rugăm să ne contactaţi la:

Serviciul Vânzări-Abonamente
Tel : 021- 316.77.25, Fax :021- 317.25.14/ 021- 312.94.88
e-mail : vanzari@asro.ro.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: