Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Uncategorized » IONIZAREA ALIMENTELOR

IONIZAREA ALIMENTELOR

Reclame

Un nou standard ISO specifică cerinţele tehnice de vârf în domeniul tratării prin ionizare a alimentelor, procedeu utilizat curent pentru îmbunătăţirea calităţii şi siguranţei procesului de transformare a alimentelor. Acest standard va fi util fabricanţilor, operatorilor care efectuează iradierea, autorităţilor de reglementare, clienţilor şi consumatorilor.

Standardul ISO 14470:2011, Ionizarea alimentelor. Cerinţe pentru elaborarea, validarea şi controlul de rutină al procedeului de iradiere care utilizează radiaţia ionizantă în tratarea alimentelor, stabileşte nu numai cerinţele, ci şi liniile directoare, pentru a asigura respectarea lor.

Iradierea alimentelor este un procedeu care constă în a expune alimentele unei radiaţii ionizante, pentru a îmbunătăţi siguranţa şi calitatea lor. Ea este destinată a fi utilizată doar la alimentele produse prin respectarea principiilor de bune practici de fabricaţie (BPF). Iradierea alimentelor poate fi utilizată pentru diferite obiective, în mod deosebit controlul microorganismelor şi al paraziţilor patogeni, reducerea numărului de microorganisme contaminante, inhibiţia germinării bulbilor, tuberculilor şi rădăcinilor, prelungirea duratei de conservare a produselor sau tratarea fitosanitară.

Principalele obiective ale ISO 14470:2011 sunt următoarele:

  • Furnizarea, pentru iradierea alimentelor, a unor cerinţe conforme cu standardele şi practicile actuale;
  • Oferirea de informaţii care permit realizarea unui acord tehnic între client şi operatorul care efectuează iradierea;
  • Stabilirea unui sistem de documentare pentru a susţine controalele procesului de iradiere a alimentelor.

Mariana Funes şi Noelia Antonuccio, cele două şefe de proiect al comitetului care a elaborat standardul, au declarat: „ISO 14470 va consolida încrederea şi transparenţa între diferitele părţi interesate, care intervin în sectorul alimentar şi va permite o mai bună informare a autorităţilor de reglementare şi a reprezentanţilor consumatorilor cu privire la produse şi facilitarea alegerii”.

Standardul ISO 14470:2011, Ionizarea alimentelor. Cerinţe pentru elaborarea, validarea şi controlul de rutină al procedeului de iradiere care utilizează radiaţia ionizantă în tratarea alimentelor, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare. El poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1503/2012

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: