Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » OCHELARII – ÎN ATENŢIA ISO

OCHELARII – ÎN ATENŢIA ISO

Reclame

Purtaţi ochelari ? Atunci ştiţi cât de important este ca ei să fie confortabili şi solizi, să nu rişte să se deformeze sau să provoace reacţii alergice (în caz de eliberare de nichel, de exemplu). Pentru a veghea ca ramele ochelarilor fabricate în lume să nu prezinte niciun pericol pentru purtători, ISO a elaborat un standard care stabileşte cerinţe fundamentale în acest sens.

După cum explică Ronald Rabbets, coordonator al grupului de lucru care a elaborat standardul, „Astăzi, ca multe alte produse, o pereche de ochelari poate traversa diferite state de-a lungul procesului de fabricaţie înainte de a ajunge la punctul de comercializare. Producătorii au nevoie, deci, de specificaţii comune pentru a fi competitivi pe pieţele mondiale. Opticienii trebuie să dispună de toate informaţiile şi garanţiile necesare cu privire la produsele pe care le oferă. Consumatorii vor, la rândul lor, să fie siguri că ramele pe care le aleg nu prezintă pericole, sunt confortabile şi durabile. Acesta este obiectul standardului ISO 12870”.

ISO 12870:2012, Optică oftalmică. Rame pentru ochelari. Cerinţe şi metode de încercare, se aplică tuturor tipurilor de rame proiectate pentru a fi echipate cu lentilele prescrise. El stabileşte cerinţe în mai multe domenii:

  • Compatibilitate fiziologică;
  • Sistem de măsurare;
  • Toleranţe dimensionale la mărimea nominală;
  • Toleranţă la filetele şuruburilor;
  • Stabilitate dimensională la temperatură ridicată;
  • Rezistenţă la transpiraţie;
  • Stabilitate mecanică;
  • Rezistenţă la inflamabilitate;
  • Rezistenţă la radiaţiile optice.

 Standardul furnizează, de asemenea, linii directoare în domeniul încercărilor, controlului conformităţii, precum şi pentru marcajul şi informaţiile complementare de furnizat. El oferă, de asemenea, recomandări referitoare la proiectarea ramelor ochelarilor.

ISO 12870 se aplică ramelor de ochelari în punctul de comercializare de către fabricant sau furnizor pentru optician sau vânzătorul cu amănuntul. Această a treia ediţie anulează şi înlocuieşte ediţia din 2004, care a făcut obiectul unei revizuiri tehnice.

Standardul ISO 12870:2012, Optică oftalmică. Rame pentru ochelari. Cerinţe şi metode de încercare, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 172, Optică şi fotonică, subcomitetul SC 7, Optică şi instrumente optice. El poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 316 77 25, fax: 317 25 14; 312 94 88.

 Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO nr. 1539/2012

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: