Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » Conferinţa europeană: “Importanţa strategică a educaţiei în standardizare – un dialog cu mediul academic şi industria”.

Conferinţa europeană: “Importanţa strategică a educaţiei în standardizare – un dialog cu mediul academic şi industria”.

Anunțuri

În calitate de Organism Naţional de Standardizare, Asociaţia de Standardizare din România îşi propune să intensifice relaţiile dintre standardizare şi educaţie. Apropierea standardizării de educaţie reprezintă un obiectiv cheie al strategiei de dezvoltare a standardizării naţionale, pornind de la necesitatea formării complete a viitorilor specialişti care vor intra pe piaţa forţei de muncă.

Standardizarea este prezentă în toate domeniile economiei naţionale, iar standardele naţionale, europene şi internaţionale reprezintă instrumente – suport pentru întreg procesul de fabricaţie şi comercializare a produselor şi prestare a serviciilor. Mai mult, standardele reprezintă referenţiale recunoscute pentru procesul de reglementare, supraveghere a pieţei şi pentru achiziţiile publice.

Deoarece standardizarea se află încă la stadiul de enigmă pentru actualii studenţi, viitorii specialişti, educarea în domeniul standardizării va contribui la:

  • Cultivarea cunoştinţelor cu privire la elementele cheie ale pieţei;
  • Completarea abilităţilor tehnice prin înţelegerea componentelor principale ale activităţii de standardizare;
  • Pregătirea pentru lucrul într-un mediu competitiv, unde aplicarea standardelor este inerentă;
  • Promovarea inovării.

Considerăm introducerea standardizării în planurile de învăţământ ale universităţilor de învăţământ superior din România drept următorul pas spre alinierea învăţământului românesc la cel european. Universităţi precum cele din Rotterdam, “Erasmus University”, “University of Strathclyde”, Scoţia sau chiar “University of Mumbai”, India, au adoptat deja această disciplină în programele lor de masterat.

În acest sens, considerăm necesar un dialog între comunitatea standardizării şi cea din domeniul educaţiei naţionale, pentru identificarea paşilor care trebuie urmaţi în vederea atingerii acestui obiectiv.

În acest context, Organizaţiile Europene de Standardizare (CEN, CENELEC, ETSI) organizează pe 29 iunie, la Bruxelles, conferinţa europeană “Strategic importance of education about standardisation – a dialogue with academia and industry”. Conferinţa va aduna reprezentanţi din industrie, autorităţi publice şi reprezentanţi ai mediului academic din toate statele membre ale Uniunii Europene şi va reprezenta o bună oportunitate pentru schimbul de opinii şi experienţe cu privire la acest subiect.

Mai multe informaţii despre eveniment se pot pe site-ul CEN- CENELEC:

http://www.cencenelec.eu/News/Events/Pages/EV-2012-005.aspx

Cooperare Internationala ASRO – Adina Hategan

Contact: adina.hategan@asro.ro, 021 316 99 74

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: