Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » Organismul Naţional de Standardizare al Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei este noul membru al CEN şi CENELEC

Organismul Naţional de Standardizare al Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei este noul membru al CEN şi CENELEC

Reclame

Comitetul European pentru Standardizare (CEN) şi Comitetul European pentru Standardizare în domeniul Electrotehnicii (CENELEC), au decis să acorde statutul de membru cu drepturi depline – ISRM, Organismului Naţional de Standardizare al Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei. Această schimbare va avea efect de la 1 iulie 2012, şi reprezintă un pas important spre integrarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM), pe piaţa unică europeană. ISRM a cooperat strâns cu CEN şi CENELEC de mai mulţi ani. Acesta a fost afiliat la CEN din iulie 2003, şi CENELEC din martie 2005. Cererea de ISRM pentru a deveni membru cu drepturi depline al CEN şi CENELEC a fost acceptată oficial de către Adunările Generale ale celor două organizaţii, care au avut loc la Albena (Bulgaria). Ca urmare a aderării ISRM, CEN şi CENELEC vor avea membrii naţionale în 33 de ţări europene, care acoperă mai mult de 590 de milioane de consumatori, în total. Acestea includ toate cele 27 de state ale Uniunii Europene şi trei ţări ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Norvegia şi Elveţia), plus cele trei ţări candidate la UE (Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei). Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei i-a fost acordat statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE în anul 2005. Ţara are un acord de parteneriat pentru aderare cu UE, care a fost adoptat de Consiliul European în februarie 2008. Comisia Europeană a decis în octombrie 2009 deschiderea negocierilor de aderare.

Vorbind la Summit-ul European de Standardizare din Albena (Bulgaria), în 7 iunie, doamna Elena CID SANTIAGO, directorul general al CEN şi CENELEC, a declarat: „Aderarea ISRM ca membru cu drepturi depline atât a CEN şi CENELEC este o evoluţie pozitivă, nu numai pentru sistemul european de standardizare, dar şi pentru economia regiunii balcanice şi pentru sud-estul Europei. Aceasta înseamnă că Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei se va integra pe deplin pe piaţa unică europeană.

„Dl Ljupcho DAVCHEV, director de ISRM, a declarat: „Suntem foarte fericiţi de faptul ca IRSM a fost acceptat ca membru cu drepturi depline la CEN şi CENELEC. Acesta este un pas important pentru toate părţile interesate şi vom face tot posibilul pentru a ne îndeplini responsabilităţile de membru. „

ISRM a fost înfiinţată ca instituţie publică în martie 2003. Institutul are sediul central în Skopje, capitala Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei. ISRM a fost afiliat la CEN din iulie 2003, şi CENELEC din martie 2005. Este un membru al ISO (Organizaţia Internaţională de Standardizare) şi membru asociat al IEC (Comisia Electrotehnică Internaţională).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: