Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » ASRO a adoptat două rapoarte tehnice europene referitoare la proiectarea şi examinările nedistructive ale îmbinărilor sudate şi la metodele de evaluare a imperfecţiunilor din structurile metalice.

ASRO a adoptat două rapoarte tehnice europene referitoare la proiectarea şi examinările nedistructive ale îmbinărilor sudate şi la metodele de evaluare a imperfecţiunilor din structurile metalice.

Anunțuri

SR CEN/TR 15135:2012, Sudare. Proiectarea şi examinările nedistructive ale îmbinărilor sudate

Acest raport tehnic este un document cu caracter informativ şi furnizează îndrumări pentru proiectarea şi evaluarea diferitelor tipuri de îmbinări şi configuraţii geometrice, din punct de vedere al accesibilităţii sau aptitudinii sudurii de a fi examinată prin metode de examinare nedistructivă.

Aplicarea examinărilor nedistructive depinde în foarte mare măsură de condiţiile geometrice (printre altele) ale componenţei, configuraţia şi accesibilitatea îmbinării. Acest lucru este valabil în special pentru metodele volumetrice, examinarea radiografică şi examinarea cu ultrasunete.

Metodele de examinare vizuală a suprafeţei, precum şi cu pulberi magnetice, cu lichide penetrante şi cu curenţi turbionari depind în principal de starea suprafeţei şi de accesibilitatea acesteia.

Există o mare varietate de condiţii geometrice. Acest raport tehnic prezintă în tabelul 1 exemple pentru evaluarea nedistructivă generală a îmbinărilor sudate. În tabelul 2 sunt prezentate exemple mai specifice pentru evaluarea diferitelor tipuri de îmbinări sudate, reprezentând diverse aplicaţii.

Exemplele au ca scop să furnizeze îndrumări pentru planificarea examinărilor nedistructive în timpul proiectării şi fabricaţiei.

  SR CEN/TR 15235:2012, Sudare. Metode de evaluare a imperfecţiunilor din structurile metalice

Acest raport tehnic furnizează îndrumări referitoare la selectarea şi aplicarea metodelor de evaluare a semnificaţiei imperfecţiunilor din toate tipurile de structuri şi de componente. Îndrumările sunt destinate în principal structurilor şi componentelor sudate din oţel şi aliaje de aluminiu. Unele dintre aceste metode pot fi aplicate şi pentru alte tipuri de metale şi pentru structuri şi componente nesudate.

Raportul cuprinde principiile evaluării critice inginereşti (ECA). ECA este o desemnare a metodelor utilizate pentru evaluarea acceptabilităţii imperfecţiunilor

De asemenea, mai cuprinde şi consideraţii referitoare la securitate şi o prezentare a procedurilor ECA deja existente.

Pentru a satisface cerinţele industriei, sunt necesare prevederi europene pentru evaluarea imperfecţiunilor din structurile metalice. Tehnica este aplicată de numeroase industrii pentru alegerea materialelor, proiectare şi fabricaţie şi evaluarea comportării în exploatare, utilizând metodele existente. Metodele de evaluare critică inginerească (ECA – Engineering Critical Assessment) pentru evaluarea imperfecţiunilor au primit un sprijin suplimentar prin directiva 97/23/EC referitoare la echipamentele sub presiune (PED), care permite utilizarea unor astfel de metode ca o alternativă la metodele convenţionale.

Evaluarea critică inginerească utilizează o combinaţie de proceduri convenţionale de proiectare şi de calcule de mecanica ruperii, care depind de natura imperfecţiunii şi de tipul probabil de rupere.

Coroziunea generalizată se traduce, de exemplu, printr-o reducere a secţiunii şi poate fi analizată prin proceduri convenţionale de proiectare, în timp ce propagarea fisurilor de oboseală trebuie analizată prin metode de mecanica ruperii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: