Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR EN ISO/CEI 17020:2012, Evaluarea conformităţii. Cerinţe pentru funcţionarea diferitelor tipuri de organisme care efectuează inspecţii

SR EN ISO/CEI 17020:2012, Evaluarea conformităţii. Cerinţe pentru funcţionarea diferitelor tipuri de organisme care efectuează inspecţii

Anunțuri

Organismele de inspecţie efectuează evaluări în numele clienţilor privaţi, al organizaţiilor din care fac parte sau al autorităţilor, având ca obiectiv să furnizeze informaţii cu privire la conformitatea elementelor inspectate cu reglementări, standarde, specificaţii, scheme de inspecţie sau contracte.

Parametrii inspecţiei includ aspecte referitoare la cantitate, calitate, siguranţă, adecvare la scop şi continuă respectare a siguranţei instalaţiilor sau a sistemelor în funcţiune. Cerinţele generale cu care este necesar a se conforma aceste organisme pentru ca serviciile lor să fie acceptate de clienţi şi de autorităţile de supraveghere sunt armonizate în acest standard internaţional.

Acest standard internaţional se referă la activităţile organismelor de inspecţie a căror activitate poate include examinarea materialelor, produselor, instalaţiilor, fabricilor, proceselor, a procedurilor de lucru sau serviciilor, precum şi determinarea conformităţii acestora cu cerinţele şi raportarea ulterioară a rezultatelor acestor activităţi către clienţi şi, atunci când este necesar, către autorităţi. Inspecţia se poate referi la toate etapele de pe parcursul ciclului de viaţă al acestor elemente, inclusiv la faza de proiectare. O astfel de activitate necesită, de regulă, exercitarea raţionamentului profesional în efectuarea inspecţiei, în special atunci când se efectuează evaluarea conformităţii cu cerinţele generale.

Acest standard internaţional poate fi utilizat ca un document de cerinţe pentru acreditare, evaluare între părţi sau alte evaluări.

Acest ansamblu de cerinţe poate fi adaptat atunci când se aplică pentru anumite sectoare.

Activităţile de inspecţie se pot suprapune cu activităţile de încercare şi de certificare în cazul în care aceste activităţi au caracteristici comune. Cu toate acestea, o diferenţă importantă este faptul că multe tipuri de inspecţie implică raţionamentul profesional pentru a determina acceptabilitatea faţă de cerinţele generale, motiv pentru care organismul de inspecţie are nevoie de competenţa necesară pentru a efectua sarcina.

Inspecţia poate fi o activitate încorporată într-un proces mai larg. De exemplu, inspecţia poate fi utilizată ca o activitate de supraveghere într-o schemă de certificare a produsului. Inspecţia poate fi o activitate care precede mentenanţa sau pur şi simplu furnizează informaţii despre elementul inspectat fără a determina conformitatea cu cerinţele. În astfel de cazuri, ar putea fi necesară interpretarea ulterioară.

Clasificarea organismelor de inspecţie ca tip A, B sau C este în esenţă o modalitate de a indica independenţa lor. Independenţa demonstrabilă a unui organism de inspecţie poate întări încrederea clienţilor organismului de inspecţie cu privire la capacitatea organismului de a desfăşura activitatea de inspecţie cu imparţialitate.

Anunțuri

1 comentariu

  1. […] respecta obligatiile formulate in prescriptiile tehnice in vigoare; despre cerintele formulate in SR EN 17020-2012 si in noua prescriptie CR2 referitor la desfasurarea noilor activitatati de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: