Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR EN ISO 10523:2012, Calitatea apei. Determinarea pH-ului

SR EN ISO 10523:2012, Calitatea apei. Determinarea pH-ului

Reclame

Măsurarea valorii pH-ului din apă este foarte importantă pentru numeroase tipuri de probe. Valorile mari sau mici ale pH-ului sunt toxice, direct sau indirect, pentru organisme. Valoarea pH-ului este parametrul cel mai folosit pentru evaluarea proprietăţilor corozive ale unui mediu acvatic.

De asemenea, pH-ul este important pentru desfăşurarea eficientă a proceselor de tratare a apei şi pentru controlul acestora (de exemplu, flocularea şi dezinfecţia cu clor), pentru controlul solvatării plumbului în apele potabile şi pentru tratarea biologică a apelor de canalizare şi a evacuărilor.

De aceea, a fost adoptat standardul SR EN ISO 10523 care descrie o metoda de determinare a valorii pH-ului pentru apa din precipitaţii, apa potabilă, apa minerală, apa de îmbăiere, apa de suprafaţă şi cea subterană, precum şi apele uzate orăşeneşti şi industriale şi nămolul lichid, în intervalul de la pH 2 până la pH 12, cu o tărie ionică a solventului sub I = 0,3 mol/kg şi în domeniul de temperatură de la
0 oC până la 50 oC.

Metodele electrochimice tratate în acest standard, se bazează pe măsurarea diferenţei de potenţial al unei celule electrochimice în care o jumătate este electrodul de măsurare şi cealaltă jumătate este electrodul de referinţă. Potenţialul electrodului de măsurare este o funcţie a activităţii ionilor de hidrogen din soluţia de măsurare.

Având în vedere importanţa practică deosebită a pH-ului, universalitatea şi exactitatea acestuia, în acest standard internaţional este descrisa numai măsurarea pH-ului utilizând electrodul de sticlă.

Standardul cuprinde detalii privind principiul metodei de analiză, reactivii utilizaţi, aparatura necesară, modul de lucru, exprimarea rezultatelor şi raportul de încercare.

De asemenea, în standard sunt cuprinse, în cadrul anexelor informative, şi următoarele:

–          Valorile pH pentru soluţiile etalon primare de referinţă;

–          Măsurări operative în sisteme în flux;

–          Măsurare în teren (măsurare la locul prelevării);

–          Măsurarea valorii pH-ului în apa cu tărie ionica redusă;

–          Date de performanţă.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: