Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR EN ISO 9712:2013, Examinări nedistructive. Calificarea şi certificarea personalului pentru examinări nedistructive (armonizat cu directiva europeană D 97/23/CE Echipamente sub presiune)

SR EN ISO 9712:2013, Examinări nedistructive. Calificarea şi certificarea personalului pentru examinări nedistructive (armonizat cu directiva europeană D 97/23/CE Echipamente sub presiune)

Reclame

Întrucât eficacitatea oricărei aplicaţii a examinărilor nedistructive (END) depinde de capabilităţile persoanelor care realizează examinarea sau răspund de aceasta, a fost elaborată o procedură pentru a pune la dispoziţie un mijloc de evaluare şi de documentare a competenţei personalului ale cărui sarcini cer o cunoaştere teoretică şi practică adecvată a examinărilor nedistructive pe care le realizează, specifică, supervizează, supraveghează sau evaluează.

Atunci când certificarea personalului END este cerută în standarde de produs, reglementări, coduri sau specificaţii, este importantă certificarea acestui personal în conformitate cu acest standard internaţional.

Atunci când în legislaţie, în standard sau în comanda de certificare a personalului END nu există nicio cerinţă, le revine angajatorilor unui astfel de personal să decidă modul în care trebuie să se asigure că acesta este suficient de competent pentru a se achita de obligaţiile sale. Astfel, ei pot angaja personal deja certificat sau îşi pot mobiliza propria experienţă pentru a se asigura că angajatul lor are competenţa necesară. În acest ultim caz, un angajator prudent va utiliza fără nicio îndoială acest standard internaţional ca un document de referinţă.

Standardul SR EN ISO 9712:2013 specifică cerinţe pentru principiile de calificare şi certificare a personalului care efectuează examinări nedistructive (END) industriale.

Sistemul specificat în acest standard internaţional poate fi aplicat şi altor metode END sau unor tehnici noi din cadrul unei metode END stabilite, cu condiţia să existe o schemă completă de certificare şi metoda sau tehnica să fie acoperită de standarde internaţionale, regionale sau naţionale sau ca noua metodă sau tehnică să fi fost demonstrată ca fiind eficace spre satisfacţia organismului de certificare.

Certificarea acoperă competenţa într-una sau în mai multe din următoarele metode:

a) examinarea prin emisie acustică;

b) examinarea prin curenţi turbionari;

c) examinarea prin termografie cu radiaţii infraroşii;

d) verificarea etanşeităţii (încercările hidraulice de presiune fiind excluse);

e) examinarea magnetoscopică (cu pulberi magnetice şi prin flux magnetic de scăpări);

f) examinarea cu lichide penetrante;

g) examinarea radiografică;

h) verificarea tensiunilor cu traductor tensometric;

i) examinarea cu ultrasunete;

j) examinarea vizuală (sunt excluse examinările vizuale directe cu ochiul liber şi cele efectuate în

timpul aplicării altei metode END).

Sistemul de certificare, care trebuie controlat şi administrat de către organismul de certificare (cu ajutorul organismelor de calificare autorizate, dacă este necesar) cuprinde toate procedurile necesare pentru a demonstra calificarea unei persoane pentru a realiza sarcini referitoare la o metodă END specifică şi un produs sau un sector industrial specific, conducând la certificarea competenţei sale.

Standardul prezintă responsabilităţile organismului de certificare, ale organismului de calificare autorizat, ale centrului de examinare, ale angajatorului şi ale candidatului.

De asemenea, standardul prezintă nivelurile de calificare, activităţile permise pentru fiecare nivel de calificare şi formarea profesională şi experienţa necesare pentru fiecare nivel în parte.

Cerinţele privind examenul de calificare cuprinse în standard se referă la conţinutul şi notarea examenului pentru nivelurile 1, 2 şi 3, la desfăşurarea examenului şi la reexaminare, când este cazul.

Un candidat care îndeplineşte toate condiţiile trebuie să fie certificat, iar dovada acestei certificări trebuie să fie disponibilă din partea organismului de certificare. Aceasta se poate realiza prin emiterea de certificate pe suport de hârtie şi/sau legitimaţii şi/sau prin descărcarea şi afişarea electronică a informaţiilor relevante de pe website-ul organismului de certificare.  Standardul precizează conţinutul acestor documente, modul de realizare a revalidării sau reînnoirii acestora

Standardele pot fi achiziţionate pe hârtie sau în format electronic (CD).

Pentru comenzi, vă rugăm să ne contactaţi la:

Serviciul Vânzări-Abonamente

Tel : 021- 316.77.25, Fax :021- 317.25.14/ 021- 312.94.88

e-mail : vanzari@asro.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: