Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR EN ISO 5814:2013, Calitatea apei. Determinarea conţinutului de oxigen dizolvat. Metoda electrochimică cu sonda

SR EN ISO 5814:2013, Calitatea apei. Determinarea conţinutului de oxigen dizolvat. Metoda electrochimică cu sonda

Reclame

Acest standard internaţional stabileşte metoda electrochimică pentru determinarea conţinutului de oxigen dizolvat în apă, cu ajutorul unei celule electrochimice care este izolată de probă printr-o membrană permeabilă la gaz.

Măsurarea se poate efectua sub formă de concentraţie de oxigen în miligrame la litru, sub formă de saturaţie procentuală (% de oxigen dizolvat) sau sub ambele forme. Metoda de măsurare a oxigenului în apă corespunde unui nivel de saturaţie cuprins între 1 % şi 100 %. Totuşi, cea mai mare parte a aparatelor permit măsurări la valori mai mari de 100 %, de exemplu supersaturaţie.

Metoda de măsurare a oxigenului în apă, în apă cu o saturaţie mai mare de 100 %, se utilizează atunci când măsurările specifice de oxigen se efectuează pentru a se evita desorbţia oxigenului în timpul manipulării şi măsurării probelor.

Metoda se utilizează pentru măsurări efectuate pe teren şi pentru controlul permanent al oxigenului dizolvat, precum şi pentru determinări efectuate în laborator. Metoda se recomandă pentru apele puternic colorate şi tulburi cât şi pentru apele care conţin substanţe care fixează fierul şi iodul.

Metoda se aplică pentru apele potabile, apele naturale, apele uzate şi apele sărate. Dacă metoda se utilizează pentru apa sărată cum este apa de mare sau apa de estuar, este necesară o corecţie datorată salinităţii.

Standardul cuprinde prevederi referitoarele la: principiul metodei, interferenţe, reactivi, aparatura utilizată, modul de prelevare şi modul de lucru, calculul şi exprimarea rezultatelor şi modul de realizare a buletinului de analiză.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: