Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR 13548:2013, Grâu comun (Triticum aestivum). Specificaţii

SR 13548:2013, Grâu comun (Triticum aestivum). Specificaţii

Reclame

Prezentul standard stabileşte cerinţele minime de calitate pentru grâul comun (Triticum aestivum L.).

Standardul cuprinde cerinţe de calitate, respectiv caracteristicile organoleptice, caracteristicile fizice (umiditate, impurităţi masă hectolitrică) şi chimice (conţinut de proteină, indice de cădere, gluten umed, indice de deformare, energie de deformare).

Cerealele sunt produse agricole de bază utilizate ca materie primă în prelucrarea industrială în scopul obţinerii produselor destinate consumului uman, pentru hrana animalelor, precum şi pentru alte utilizări. Ţinând cont de aceasta, Comitetul European de Standardizare (CEN) a elaborat şi publicat standardul european EN 15587 care stabileşte o metodă pentru determinarea impurităţilor la cereale, identică cu metoda descrisă în Regulamentul (UE) nr. 1272/2009 al Comisiei de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului cu privire la achiziţionarea şi vânzarea produselor agricole în cadrul schemei de intervenţie publică.

Pe plan internaţional există standardul ISO 7970, Grâu. Specificaţii, care la rândul lui stabileşte o metodă pentru determinarea impurităţilor la grâu. Cele două metode sunt conflictuale, în sensul clasificării diferite a categoriilor de impurităţi şi al sitelor folosite pentru determinare. Ediţia din 2000 a acestui standard a fost adoptată în 2001 ca standard român, care apoi a fost anulat la apariţia noii ediţii din 2011.

România, ca membru al Comitetului European de Standardizare, România avut obligaţia să adopte EN 15587 la nivel naţional.

Datorită diferenţelor majore între ISO 7970 şi EN 15587 s-a luat decizia în cadrul CT 180 să se renunţe la adoptarea noii versiuni a standardului internaţional ISO 7970 şi să se elaboreze un standard naţional de specificaţii pentru grâu din necesitatea de aliniere la standardele şi metodele europene.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: