Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Comunicate de presa » CUM RECUNOAŞTEM ŞOFRANUL ADEVĂRAT ?

CUM RECUNOAŞTEM ŞOFRANUL ADEVĂRAT ?

Reclame

img_Ref1819_01

Denumit „aurul roşu” şi binecunoscut gastronomilor, şofranul este mirodenia cea mai scumpă din lume. Deosebit de râvnit, el poate face obiectul contrafacerii. Şofranul comercializat pe pieţele internaţionale este adesea de calitate inferioară, iar specificaţiile referitoare la puritatea produsului nu sunt respectate întotdeauna. Cum recunoaştem şofranul adevărat ?

Această mirodenie, obţinută prin extracţia pistilurilor florii de Crocus sativus, este foarte scumpă din cauza metodei de recoltare.

Iată ce afirmă dl A. Jayathilak, preşedinte al subcomitetului ISO/TC 34/SC 7, Mirodenii. Ierburi aromatice şi condimente: „Şofranul este produs pe o zonă care se întinde de la vest la est, de la Marea Mediterană, în Caşmir. Recoltarea acestei mirodenii este unică, întrucât fiecare stigmat trebuie cules cu mâna, unul după altul. Şi, întrucât această mirodenie are o valoare mare, ea este frecvent falsificată”.

Standardele ajută la depistarea fraudelor

Din fericire, există standarde ISO care contribuie la combaterea fraudei şi ajută la recunoaşterea producătorilor de şofran de calitate. Şofranul este considerat pur când este conform cu cerinţele stabilite în standardul ISO 3632 şi când nici un fel de substanţă nu a fost adăugată la produsul natural.

Cele două părţi care alcătuiesc acest standard, ISO 3632-1:2011 şi ISO 3632-2:2010, specifică metode de încercare pentru diferitele forme sub care se prezintă şofranul uscat – în filamente întregi, tăiate, şi sub formă de pulbere.

Cele două părţi sunt utile pentru a analiza calitatea mirosului, forţa aromei şi puterea de colorare, care conferă şofranului adevărat toate calităţile sale culinare. În plus, ele ajută laboratoarele să determine dacă şofranul este pur sau nu, verificând că nici o substanţă străină nu este prezentă în produs. Falsificarea intervine cel mai adesea la şofranul sub formă de pulbere, întrucât pot fi adăugate mirodenii mai puţin costisitoare pentru creşterea greutăţii lui. O uscare insuficientă constituie un alt mod de a înşela, pentru a obţine un preţ mai mare. Într-adevăr, cu cât pulberea este mai umedă, cu atât ea cântăreşte mai greu. Iată de ce standardul ajută, de asemenea, la determinarea coeficientului de umiditate. În sfârşit, standardul prezintă recomandări privind ambalarea şofranului, pentru a îl proteja de orice contact exterior.

Certificarea şofranului contribuie la protecţia consumatorilor

„Numeroasele metode de falsificare a şofranului constituie o sursă constantă de preocupare pentru consumatori. Diferenţa de calitate de la un loc de producţie la altul şi fluctuaţia preţurilor, care rezultă de aici, sunt surse de confuzie. Iată de ce, pe piaţa internaţională, certificarea în conformitate cu ISO 3632 constituie o garanţie a calităţii şofranului”, declară dl A. Jayathilak.

 Fapte şi cifre

 • Preţul şofranului este de 30 000 de euro/kg;
 • Aproape 250 000 de flori de Crocus sativus sunt necesare pentru a obţine 1 kg de şofran;
 • Trebuie plantaţi aproximativ 5 000 de kg de bulbi de Crocus sativus pe hectar;
 • Fiecare floare are trei stigmate de şofran. Fiecare cântăreşte în medie 2 mg;
 • Cu o producţie de 109 tone de şofran în 2011, Iranul este cel mai mare producător de „aur roşu”.

 Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO 2014

Reclame

6 comentarii

 1. crina terebent spune:

  Nu. Este adevarat.este o teapa

 2. chifoi constantin spune:

  Buna seara tuturor după cum eu știu exista și în România și se probuceau in grădinile țărănești acest Șofran pentru gastronomie fiecărui fiecărui familie in Romania întrebare e romini m-ai cultivă așa?

  • Lucian spune:

   Suntem​mai mulți cultivatori in România dar cu bulbi din import. Eu, de exemplu, i-am primit din Olanda iar analizele la recoltă le-am făcut în Franța. Cultiv șofran de vreo cinci ani.

 3. Di cercetarile mele, s-a cultivat un singur an dupa care s-a renuntat. Cred ca este vorba de anul 1976 (daca nu ma insel). In schimb, va pot asigura ca in Romania se obtine sofran de calitate superioara (Imi pare rau ca nu pot atasa rezultatele analizelor savedeti ca este la limita superioara CONFORM1 dupa normele ISO 3632). Am 46 de puncte SAFRANALdin 50 posibil.

 4. mimi spune:

  Este si o alta varietate de sofran, care se cultiva in Romania cu multi ani in urma. Nu stiu care este valoarea lui in comparatie cu acesta prezentat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: