Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » A fost publicată revista Standardizarea – februarie 2014

A fost publicată revista Standardizarea – februarie 2014

Reclame

bul-stand-feb2014

Acest număr al revistei are următorul cuprins:

 •        Participarea la activitatea de standardizare naţională conferă importante avantaje întreprinderilor româneşti

În contextul actual al circulaţiei internaţionale a produselor, economia necesită tot mai multe standarde care să deschidă pieţele. Acestea sunt elaborate în mod deschis, cu participarea tuturor factorilor interesaţi, în special a producătorilor.

 •         Noutăţi legislative apărute în luna ianuarie 2014

Prezentul articol, în prima parte, conţine noutăţile legislative ale normelor publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi, în a doua parte, pe cele publicate în Monitorul Oficial al României din luna ianuarie 2014.

 •         Calitatea de la furcă, la furculiţă. Metode de detecţie prin biologie moleculară

Siguranţa sanitară şi trasabilitatea constituind o obligaţie, filiera agroalimentară (a plantelor, în mod deosebit) face apel la metode de detecţie pentru a identifica, trasa şi controla produsele, în diferite stadii ale vieţii lor. Laboratoarele care furnizează aceste servicii utilizează curent metode de detecţie prin biologie moleculară, exemplul cel mai cunoscut fiind, fără îndoială, detecţia organismelor modificate genetic (OMG).

 •        Combaterea infracţiunilor prin Internet

Potrivit estimărilor, infracţiunile prin Internet fac zilnic peste 1 milion de victime în lume. Ele costă 388 de miliarde de dolari la nivel internaţional. Cum trebuie combătut acest flagel şi cum trebuie protejaţi consumatorii online? Comisia Europeană furnizează răspunsul în acest articol.

 •       Dispozitive medicale

Ce lecţii să tragem din frauda constatată la protezele mamare? După aplicarea avizului Comitetului ştiinţific cu privire la riscurile sanitare emergente (CSRSEN) cu privire la siguranţa produselor din silicon, fabricate de întreprinderea Poly Implants Prothèses (PIP), Comisia Europeană a solicitat în vara lui 2013 realizarea unui studiu suplimentar aprofundat cu privire la consecinţele potenţiale asupra sănătăţii ale implantului de proteze mamare.

 •      Era hidrogenului

Hidrogenul este o importantă sursă de energie. Arderea sa permite producerea de electricitate, fără impact negativ asupra mediului, spre deosebire de cea a combustibililor fosili. El este relativ uşor de produs, disociind elementele constitutive ale apei – hidrogenul şi oxigenul.

 •      Activitatea Comitetului Tehnic ISO/TC 34

Ultima reuniune a ISO/TC 34, Produse alimentare, în Kenya, la sfârşitul lunii aprilie, a reunit o sută de delegaţi, un mare număr dintre ei provenind din Africa. Acest articol oferă o privire de ansamblu asupra schimbului de opinii care a avut loc cu această ocazie şi asupra câtorva lucrări în curs de desfăşurare.

 •       Provocările erei digitale

Odată cu lărgirea ofertei online, consumatorii beneficiază de opţiuni mai diverse de produse fabricate în lumea întreagă. Este, însă, mai dificil să fie protejaţi contra practicilor neloiale, fapt care arată că trebuie stabilite sisteme solide de supraveghere a pieţei la nivel mondial.

 •       Economisirea energiei. Un producător turc de produse electromenajere lansează programul ISO 50001

Majoritatea organizaţiilor din lume, care au adoptat standardul ISO 50001, Sisteme de management al energiei, evidenţiază uşurinţa sa de integrare în sistemele existente (mediu, sănătate şi securitate) şi strategiile sale pentru sporirea eficienţei, rentabilităţii şi performanţei energetice datorită unei utilizări mai judicioase a activelor mari consumatoare de energie sau adoptării noilor tehnologii cu înalt randament energetic.

 

 •       Responsabilitatea socială a întreprinderii (RSI). NEC plasează ISO 26000 în centrul politicii sale de RSI

Standardul ISO 26000:2010, Linii directoare referitoare la responsabilitatea socială, cucereşte tot mai multe state din lumea întreagă şi, în numeroase organizaţii, el serveşte drept referinţă fundamentală pentru concepte, principii şi practici ale demersurilor lor de RSI.

 •        ISO 22003 dă un nou impuls certificării în domeniul siguranţei alimentare

Siguranţa alimentelor constituie o provocare de sănătate publică, în sensul în care cea mai mică deficienţă poate avea consecinţe grave. Standardele ISO referitoare la siguranţa alimentelor (seria ISO 22000) ajută organizaţiile să identifice şi să controleze pericolele care ameninţă această siguranţă. În ciuda a mii de certificate acordate în conformitate cu standardul (şi deşi certificarea nu constituie o obligaţie), încrederea consumatorilor în industria agroalimentară a scăzut în ultimii ani. Trebuia, deci, să se reacţioneze imediat.

 •        Managementul activelor

Care este elementul comun între reputaţia unei mărci, şinele de cale ferată şi o reţea de telecomunicaţii? Pentru experţii care lucrează la elaborarea ISO 55001, aceste elemente – care sunt foarte diferite – pot reprezenta toate active creatoare de valoare pentru o întreprindere. Iată de ce, în această calitate, este posibil ca ele să fie gestionate potrivit aceloraşi reguli.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: