Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Uncategorized » Conferinţa CEN-CENELEC de la Istanbul, 11 iunie 2014 – Rolul standardelor în dezvoltarea „economiei de argint”.

Conferinţa CEN-CENELEC de la Istanbul, 11 iunie 2014 – Rolul standardelor în dezvoltarea „economiei de argint”.

Reclame

Comunicat CEN şi CENELEC 

Organizaţiile europene de standardizare sunt pregătite să colaboreze cu mediul de afaceri şi cu alte părţi interesate, inclusiv cu grupurile reprezentative ale cetăţenilor în vârstă şi cu consumatorii, pentru a elabora standarde pentru persoanele în vârstă, standarde care să satisfacă nevoile unei populaţii în curs de îmbătrânire şi să sprijine dezvoltarea „economiei de argint” în Europa. Aceasta este principala concluzie care a rezultat din discuţiile ce au avut loc la a 3-a ediţie a Conferinţei Europene de Standardizare de la Istanbul, pe 11 iunie 2014.

„Cum poate susţine standardardizarea economia de argint” – aceasta a fost tema principală a reuniunii la nivel înalt, organizată de către CEN şi CENELEC (două dintre organismele europene de standardizare), împreună cu TSE (Institutul Turc de Standardizare). La eveniment au participat peste 200 de delegaţi, inclusiv lideri ai organizaţiilor naţionale, europene şi internaţionale de standardizare, precum şi reprezentanţi ai guvernului turc, Comisia Europeană şi alte părţi interesate.

Europa se confruntă cu o schimbare demografică semnificativă; milioane de oameni care s-au născut în perioada aşa-numitului „baby boom” (după 1945)  îmbătrânesc. Speranţa medie de viaţă este, de asemenea, în creştere datorită progreselor realizate de asistenţa medicală şi de medicină. Rezultatul acestor schimbări este faptul că numărul persoanelor de peste 65 de ani se va dubla în următorii 50 de ani. În anul 2025, cetăţenii în vârstă (peste 65 de ani) vor reprezenta, în majoritatea ţărilor europene, cel puţin 20% din populaţie.

Conceptul de „economie de argint” se referă la o gamă largă de activităţi care să răspundă nevoilor cetăţenilor în vârstă şi ale clienţilor. Acesta cuprinde:  locuinţele, tehnologiile de protecţie a mediului, sănătatea şi siguranţa, transportul, informarea şi comunicarea (TIC), diverse activităţi de petrecere a timpului liber, precum şi diferite tipuri de servicii, cum ar fi cele de îngrijire la domiciliu, etc.

Conferinţa Europeană de Standardizare de la Istanbul a fost deschisă de către domnul Hulusi Şentürk, preşedinte al Institutului Turc de Standardizare (TSE). Introducerea în tema evenimentului – „economia de argint” – a fost facută de către Ebbe Johansen, vicepreşedinte al AGE Platform Europe, care reprezintă preocupările şi interesele cetăţenilor în vârstă faţă de instituţiile europene.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, s-a adresat Conferinţei prin intermediul unui mesaj video special înregistrat. Doamna Kroes a menţionat faptul că asistenţa medicală este un domeniu în care standardele pot contribui la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor în vârstă. Ea a subliniat, de asemenea, beneficiile economice pe care Europa le poate obţine prin luarea în considerare a „economiei de argint”, care la nivel mondial, în fiecare an, are o valoare de circa 3 000 miliarde de euro. Potrivit vicepreşedintei  Kroes: „Argintul este noul aur!”

Programul Conferinţei a inclus sesiuni paralele, în care au fost analizate şi discutate în profunzime domeniile specifice. Subiectele abordate au inclus: „Standardizarea şi serviciile de sănătate”, „Oraşe, case şi mediu compatibil”, „Competenţe pentru economia de argint” şi „Tehnologie şi inovare pentru o viaţă independentă şi  o îmbătrânire activă”.

Delegaţii au fost informaţi cu privire la diversele activităţi de standardizare care sunt deja în curs de elaborare de către CEN şi CENELEC, în cooperare cu părţile interesate relevante, în special în ceea ce priveşte „proiectarea pentru toţi” şi „accesibilitatea la mediul construit”, precum şi aşa-numitele „case inteligente” („sisteme electronice pentru case şi construcţii”). CEN şi CENELEC colaborează, de asemenea, cu ETSI în domeniul ICT la elaborarea de standarde pentru accesibilitatea produselor şi serviciilor, precum şi la proiectul „Oraşe şi comunităţi inteligente şi durabile”.

Concluziile Conferinţei au fost prezentate,  în timpul sesiunii plenare finale de către preşedintele CEN, domnul Friedrich Smaxwil. El a menţionat că schimbarea demografică din Europa reprezintă „o provocare majoră pentru societăţile noastre şi pentru serviciile noastre publice” în ceea ce priveşte satisfacerea necesităţilor  consumatorilor în vârstă”.

Imagine

„În acelaşi timp, ea este o oportunitate importantă pentru organismele de standardizare europene, în cazul în care acestea sunt în măsură să demonstreze că standardele noastre pot răspunde nevoilor cetăţenilor în vârstă şi ale consumatorilor”, a declarat preşedintele CEN.

Potrivit domnului Smaxwil, Conferinţa de la Istanbul a subliniat importanţa cooperarii dintre toate părţile interesate relevante, inclusiv întreprinderi, autorităţile publice şi furnizorii de servicii, precum şi organizaţiile care reprezintă necesităţile şi dorinţele cetăţenilor în vârstă şi ale consumatorilor”.

Rezultatele conferinţei vor ajuta cele două organisme – CEN şi CENELEC – la   consolidarea colaborării cu toate părțile interesate relevante şi la elaborarea, în anii următori, a unui număr tot mai mare de standarde pentru persoanele în vârstă.

Adina Haţegan, specialist Relaţii Publice, adina.hategan@asro.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: