Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR EN ISO 15970:2014, Gaz natural. Măsurarea proprietăţilor. Proprietăţi volumetrice: densitate, presiune, temperatură şi factor de compresibilitate

SR EN ISO 15970:2014, Gaz natural. Măsurarea proprietăţilor. Proprietăţi volumetrice: densitate, presiune, temperatură şi factor de compresibilitate

Reclame

În transportul gazului natural care poate implica trecerea peste graniţe naţionale; la staţiile de predare-primire de la graniţă şi în alte părţi, cunoaşterea proprietăţilor fizico-chimice ale fluidului are o mare importanţă operaţională şi economică. Debitul de energie şi proprietăţile gazului sunt cerute în multe etape ale procesului de producţie şi transport al gazului de la sondă la consumatori: producţie, amestec, transport, măsurare, distribuţie şi furnizare.

Standardizarea internaţională a specificaţiilor performanţei pentru diferite tipuri de mijloace de măsurare poate facilita compararea rezultatelor măsurării pentru partenerii contractanţi şi poate să crească încrederea în aceste rezultate. În multe cazuri, este posibil calculul proprietăţilor gazului natural cu o exactitate suficientă, pe baza compoziţiei. Totuşi este posibil, adesea, să se măsoare proprietăţile prin utilizarea metodelor a căror implementare nu necesită o analiză a compoziţiei.

Acest standard internaţional stabileşte cerinţele şi procedurile pentru măsurarea proprietăţilor gazului natural care se utilizează, în principal, pentru calculul volumului şi conversia volumului: densitate în condiţii de referinţă şi de lucru, presiune, temperatură şi factor de compresibilitate.

Se consideră numai acele metode şi mijloace de măsurare care sunt corespunzătoare pentru funcţionare pe teren în condiţiile de transport şi distribuţie a gazului natural, instalate fie în conductă, fie pe conductă şi care nu implică determinarea compoziţiei gazului.

Acest standard internaţional oferă exemple de mijloace de măsurare, utilizate în prezent, care sunt disponibile în comerţ şi prezintă interes pentru industria gazului natural.

Densitatea în condiţii de referinţă (denumită, uneori, densitate normală, standard sau chiar de bază) este necesară pentru conversia datelor de volum şi se poate utiliza pentru alte proprietăţi fizice.

Densitatea în condiţii de lucru se determină pentru măsurarea debitului masic şi conversia volumului prin utilizarea densităţii din conductă şi poate fi utilizată pentru alte proprietăţi fizice. Acest standard internaţional cuprinde traductoarele de densitate bazate pe elemente vibratoare corespunzătoare, în condiţii normale, pentru măsurare în domeniul de la 5 kg/m3 până la 250 kg/m3.

Măsurarea presiunii se efectuează cu traductoare de presiune diferenţială, efectivă şi absolută. Se iau în considerare atât traductoarele analogice cât şi inteligente (adică mijloace de măsurare cu microprocesor) şi, dacă nu se specifică altfel, paragrafele corespondente se referă la traductoare de presiune diferenţială, absolută şi efectivă, fără distincţie.

Măsurările temperaturii gazului natural se efectuează în condiţiile în care se realizează, în mod normal, transportul şi distribuţia (253 K < T < 338 K). În acest domeniu de aplicare se utilizează, în general, senzori pentru termometru cu rezistenţă electrică (RTD).

Factorul de compresie (cunoscut, de asemenea, ca factorul de compresibilitate sau factorul gazului real şi notat cu simbolul Z) apare, în special, în ecuaţii referitoare la măsurarea volumetrică. În plus, conversia volumului, în condiţii de măsurare, la volum, în condiţii de referinţă, definite are loc cu o cunoaştere exactă a lui Z în ambele condiţii de presiune şi temperatură, relevante.

Standardul mai defineşte şi caracteristicile performanţei necesare pentru specificarea aparaturii pentru măsurarea anumitor proprietăţi ale gazului natural. Acesta furnizează linii directoare pentru instalarea, trasabilitatea etalonării, performanţa, exploatarea, mentenanţa şi încercarea de recepţie a acestor mijloace de măsurare.

Principiul de măsurare a diferitelor proprietăţi, incluse în acest standard internaţional, este tipic pentru un număr de aplicaţii. Etalonarea mijloacelor de măsurare luate în considerare în acest standard internaţional trebuie să fie trasabilă la etaloane naţionale sau internaţionale.

Anexa A prezintă linii directoare generale pentru selectarea mijlocului de măsurare, încercarea mijlocului de măsurare şi proceduri operaţionale ale mijloacelor de măsurare luate în considerare în acest standard internaţional.

Anexa B prezintă datele de importanţă deosebită pentru documentaţia mijlocului de măsurare.

Standardele se pot achiziţiona pe hârtie sau în format electronic.

Pentru comenzi, vă rugăm să ne contactaţi la:

Serviciul Vânzări-Abonamente

Tel : 021- 316.77.25, Fax : 021- 312.94.88

e-mail : vanzari@asro.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: