Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR EN ISO 15971:2014, Gaz natural. Măsurarea proprietăţilor. Putere calorifică şi indice Wobbe

SR EN ISO 15971:2014, Gaz natural. Măsurarea proprietăţilor. Putere calorifică şi indice Wobbe

Reclame

Cantitatea de energie eliberată prin curgerea unui gaz natural se determină frecvent ca produsul dintre volumul eliberat şi puterea calorifică pe unitatea de volum a gazului. Prin urmare, este importantă utilizarea metodelor standardizate pentru determinarea puterii calorifice.

În multe cazuri, este posibilă calcularea puterii calorifice a gazului natural, cu exactitate suficientă, dacă se cunoaşte compoziţia (a se vedea ISO 6976). Totuşi, este posibil, de asemenea, şi câteodată este vorba de o alternativă preferată, să se măsoare puterea calorifică prin utilizarea uneia dintre numeroasele tehnologii care nu necesită o analiză a compoziţiei. Metodele utilizate în prezent şi numărul mare de factori care trebuie luaţi în considerare pentru selectarea, evaluarea, evaluarea performanţei, instalarea şi funcţionarea unui dispozitiv de măsurare corespunzător sunt prezentate detaliat în continuare. Măsurarea indicelui Wobbe, o caracteristică strâns legată de puterea calorifică, se prezintă pe scurt într-o anexă informativă, dar nu se analizează detaliat în părţile normative ale acestui standard internaţional.

Acest standard internaţional se referă la măsurarea puterii calorifice a gazului natural şi substituenţilor gazului natural prin metode neseparative, adică metode care nu presupun determinarea compoziţiei gazului sau calculul pornind de la compoziţie. Acest standard descrie principiile de funcţionare ale unui număr foarte mare de mijloace de măsurare utilizate în acest scop şi asigură linii directoare pentru selectarea, evaluarea, evaluarea performanţei, instalarea şi funcţionarea acestora.

Puterile calorifice se pot exprima pe bază masică, pe bază molară sau, mai des utilizată, pe bază volumică. Domeniul de lucru pentru puterea calorifică superioară a gazului natural, pe bază volumică, este cuprins, în general, între 30 MJ/m3 şi 45 MJ/m3 în condiţii de referinţă standard (a se vedea ISO 13443). Domeniul corespunzător pentru indicele Wobbe este cuprins, în general, între 40 MJ/m3 şi 60 MJ/m3.

Standardele se pot achiziţiona pe hârtie sau în format electronic.

Pentru comenzi, vă rugăm să ne contactaţi la:

Serviciul Vânzări-Abonamente

Tel : 021- 316.77.25, Fax : 021- 312.94.88

e-mail : vanzari@asro.ro

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: