Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR ISO 10008:2014, Managementul calităţii. Satisfacţia clientului. Linii directoare pentru tranzacţii comerciale electronice de tipul de la afacere la consumator

SR ISO 10008:2014, Managementul calităţii. Satisfacţia clientului. Linii directoare pentru tranzacţii comerciale electronice de tipul de la afacere la consumator

Reclame

Acest standard internaţional furnizează organizaţiilor îndrumări pentru planificarea, proiectarea, dezvoltarea, implementarea, menţinerea şi îmbunătăţirea unui sistem eficace şi eficient de tranzacţii comerciale electronice de tipul de la afacere la consumator (B2C ECT, acronim care provine de la denumirea în limba engleză business-to-consumer electronic commerce transactions).

Acest standard internaţional este aplicabil oricărei organizaţii angajate sau care îşi planifică să se angajeze într-o tranzacţie comercială electronică de tipul de la afacere la consumator, indiferent de mărimea, tipul şi activitatea acesteia.

Acest standard internaţional îşi propune să facă posibil ca organizaţiile să realizeze sisteme B2C ECT corecte, eficace, eficiente, transparente şi sigure pentru a spori încrederea consumatorilor în sistemele B2C ECT şi a creşte satisfacţia consumatorilor. Standardul este destinat acelor B2C ECT care consideră consumatorii ca un subgrup al clienţilor.

Acest standard internaţional furnizează îndrumări referitoare al modalitatea în care organizaţiile pot implementa un astfel de sistem B2C ECT şi prin aceasta:

a) asigură baza creşterii încrederii consumatorilor în B2C ECT;

b) sporeşte abilitatea organizaţiilor de a satisface consumatorii;

c) ajută la reducerea numărului de reclamaţii şi litigii.

Un sistem B2C ECT implică interacţiuni pe internet între organizaţie şi consumator, atunci când este accesat de consumator prin intermediul oricărui dispozitiv conectat cu sau fără fir (de exemplu calculator personal, tabletă electronică, asistent digital personal, telefon celular conectabil la internet).

Fac obiectul prezentului standard internaţional şi sistemele B2C ECT care implică alte reţele de comunicaţii bazate pe date (de exemplu transmiterea de mesaje-text scurte) şi interfeţe diferite, inclusiv website-uri, pagini web de socializare şi poşta electronică.

Îndrumările din acest standard internaţional sunt destinate să se aplice situaţiilor în care o parte importantă a sistemului B2C ECT, inclusiv ultima fază de tranzacţie din proces este realizată cu metode electronice (de exemplu procesarea plăţilor, confirmarea de către consumator a înţelegerii sau livrarea produsului).

Îndrumările din acest standard internaţional pot să fie utile şi în situaţiile în care nu există un sistem B2C ECT dar există unele interacţiuni on-line între organizaţie şi consumator, cum sunt situaţiile în care organizaţia îşi face reclamă on-line dar nu vinde produsele on-line.

Situaţiile în care se fac vânzări la distanţă fără să fie incluse componente on-line, de exemplu comanda prin poştă, nu fac obiectul acestui standard internaţional, dar unele îndrumări furnizate ar putea fi relevante.

Îndrumările din acest standard internaţional nu sunt destinate să se aplice tranzacţiilor on-line dintre persoane fizice („de la consumator la consumator”). Totuşi, îndrumările din acest standard internaţional ar putea fi relevante pentru organizaţiile de terţă parte care furnizează servicii on-line pentru a înlesni tranzacţiile de la consumator la consumator (de exemplu website-uri de licitaţii).

Acest standard internaţional este compatibil cu ISO 9001 şi ISO 9004 şi vine în sprijinul obiectivelor celor două standarde pentru aplicarea eficace şi eficientă a sistemului B2C ECT. Un sistem B2C ECT implementat conform prezentului standard internaţional (ISO 10008) poate fi un element al unui sistem de management al calităţii.

Standardele se pot achiziţiona pe hârtie sau în format electronic.

Pentru comenzi, vă rugăm să ne contactaţi la:

Serviciul Vânzări-Abonamente

Tel : 021- 316.77.25, Fax : 021- 312.94.88

e-mail : vanzari@asro.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: