Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR EN 16212:2013, Eficienţa energetică şi calculul economiilor de energie prin metodele top-down (descendentă) şi bottom-up (ascendentă)

SR EN 16212:2013, Eficienţa energetică şi calculul economiilor de energie prin metodele top-down (descendentă) şi bottom-up (ascendentă)

Reclame

Acest standard european furnizează o abordare generală pentru analiza eficienţei energetice şi pentru calculul economiilor de energie prin metodele top-down şi bottom-up. Abordarea generală este aplicabilă pentru economiile de energie în clădiri, automobile, instalaţii, procese industriale etc. Standardul se referă la consumul energetic (necesarul de energie) în toate sectoarele de utilizatori finali.

Datorită incertitudinilor privind furnizarea de energie şi necesitatea limitării efectului de seră, ţările europene au adoptat politici pentru a creşte eficienţa energetică şi pentru a dezvolta utilizarea surselor de energie regenerabilă. Energia care urmează să fie economisită în fiecare stat în parte, şi în toată Uniunea Europeană (UE), a fost notificată în acordurile internaţionale. În ultimii ani, UE a adoptat mai multe directive ca parte a eforturilor la nivelul UE de creştere a eficienţei energetice. Un exemplu îl reprezintă Directiva 2006/32/EC privind eficienţa energetică a utilizatorilor finali şi serviciile energetice (ESD). ESD stabileşte pentru anul 2016 un obiectiv ţintă naţional pentru economia de energie, egal cu 9% din energia finală utilizată în cei cinci ani anteriori anului 2007. Acest obiectiv trebuie atins prin intermediul serviciilor energetice şi a altor măsuri de creştere a eficienţei energetice.

Elaborarea politicilor şi obiectivelor a condus la necesitatea de armonizare a metodelor de monitorizare şi evaluare a economiilor de energie la nivel internaţional şi european. În plus, multe ţări care se implică în monitorizarea economiilor de energie realizate sau în impactul politicilor şi măsurilor implementate au, de asemenea, nevoie de aceste metode de calcul.

Acest standard european acoperă următoarele aspecte:

– metodologia şi regulile generale de calcul;
– terminologia şi definiţiile adiacente;
– parametri şi date, inclusiv calitatea datelor şi sursele de date.

Acest standard european prezintă metodele de calcul top-down (descendentă) şi bottom-up (ascendentă). Metoda top-down se bazează pe indicatori energetici (de exemplu consumul mediu de gaz utilizat per locuinţă) care sunt adesea calculaţi din date statistice. Metoda de calcul bottom-up ia în considerare acţiunile utilizatorului final şi măsurile suport pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică.

Metodele de calcul top-down şi bottom-up sunt prezentate ca două metode de calcul separate. Utilizarea unei combinaţii a ambelor metode nu face parte din acest standard. Cu toate acestea, sunt evidenţiate diferenţele şi aplicabilitatea ambelor metode.

Acest standard european oferă un cadru general pentru calculul economiilor de energie. Pentru metoda top-down, sunt prezentate separat exemple de calcul specific per indicator. Pentru metoda bottom-up, este prezentat ca exemplu un caz specific, aplicabil pentru energia utilizată într-o clădire.

După referinţele normative (capitolul 2) şi termeni şi definiţii (capitolul 3), sunt prezentate caracteristicile metodelor top-down şi bottom-up, în capitolul 4. Metoda de calcul top-down este descrisă în capitolul 5, iar metoda de calcul bottom-up în capitolul 6. Anexa A oferă câteva exemple de indicatori care pot fi folosiţi în calculele top-down. Anexa B cuprinde gradul de detaliere cu care pot fi aplicate metodele bottom-up. Anexa C descrie un exemplul bottom-up pentru clădiri.

Standardele pot fi achiziţionate în format electronic sau pe hârtie.

Pentru comenzi, vă rugăm să ne contactaţi la:
Serviciul Vânzări-Abonamente
Tel : 021- 316.77.25, Fax : 021- 312.94.88
e-mail : vanzari@asro.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: